Ministarka Đedović sa direktorom kancelarije Svetske banke o energetskoj tranziciji

od strane | 02/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa direktorom kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikolom Pontarom o saradnji u procesu energetike tranzicije u Srbiji.

– Srbija je čvrsto opredeljena za energetsku tranziciju i zajedno sa našim partnerima, među kojima je i Svetska banka, preduzimamo korake kako bismo tranziciju ka čistoj energiji učinili finansijski održivom i socijalno pravednom – istakla je Đedovićeva.

Ona je dodala da su prioritetni projekti, koji treba da omoguće održivo korišćenje novih kapaciteta obnovljivih izvora veće snage, pre svega reverzibilne hidroelektrane.

Kako navodi, takođe je veoma bitno raditi na bržoj realizaciji planiranih projekata Elektroprivrede Srbije koji se odnose na hidroelektrane, vetro i solarne elektrane.

– Neophodno je da sprovedemo pravednu tranziciju ka čistijim izvorima energije, ali i da vodimo računa o svim zaposlenima i lokalnim zajednicama – rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Đedovićeva je naglasila da izgradnja novih kapaciteta, koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) treba da bude usklađena i sa razvojem prenosne i distributivne elektroenergetske mreže.

Tako bi, prema njenim rečima, razvoj energetskog sektora bio održiv, efikasan, ekonomičan i vodio bi ka višem stepenu energetske bezbednosti i sigurnosti.

Nikola Pontara istakao je podršku Svetske banke Srbiji u sprovođenju reformi u energetskom i rudarskom sektoru, posebno u dekarbonizaciji.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: