Ministarka Đedović s bugarskim kolegom o saradnji u snabdevanju gasom

od strane | 23/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ministrom energetike Republike Bugarske Rosenom Hristovim o regionalnoj saradnji u oblasti snabdevanja prirodnim gasom i diversifikaciji izvora snabdevanja.

Hristov je ministarki uputio poziv da se Srbija pridruži novoj inicijativi u sektoru gasa u Jugoistočnoj Evropi, koja je važna za razmenu informacija između zemalja, kako bi se obezbedilo lakše i sigurnije snabdevanje. Cilj te inicijative je i da podstakne bližu saradnju operatera transportnih sistema u Centralnoj, Južnoj i Istočnoj Evropi.

Prema rečima Đedovićeve, regionalna saradnja u snabdevanju gasom omogućila bi bolje planiranje potrebnih interkonecija i da je zato raduje inicijativa bugarskog ministra koja bi omogućila da se sagledaju kapaciteti, potrošnja, gasna infrastruktura, rute snabdevanja, ali i otvorile mogućnosti saradnje na obezbeđivanju stabilnijeg i povoljnijeg snabdevanja prirodnim gasom celog regiona.

Ministri su razgovarali i o izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske.

Đedovićeva je rekla da radovi na izgradnji interkonektora Niš-Dimitrovgrad idu planiranom dinamikom i dodala da je isporučeno 70 odsto ugovorenih cevi, da su završeni pripremni radovi na 92 odsto trase, kao i da se završetak radova očekuje na jesen.

– Gasna interkonekcija će omogućiti diversifikaciju izvora snabdevanja i dati mogućnost da se Srbija poveže sa izvorima gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalom u Grčkoj – istakla je ministarka i dodala da je u planu gradnja interkonekcija i sa drugim susedima, pre svih sa Severnom Makedonijom.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: