Ministar Đerlek s direktorom regionalne agencije o projektima razvoja istočne Srbije

od strane | 25/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao je u Zaječaru sa direktorom Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS) Vladanom Jeremićem o projektima i aktivnostima ove agencije i saradnji koja bi osigurala održivi razvoj ovog dela naše zemlje.

Đerlek je ocenio da istočna Srbija ima izuzetne potencijale za razvoj u različitim oblastima, pre svega turizmu i poljoprivredi, dodajući da je neophodno pronaći način kako bi oni bili maksimalno iskorišćeni u cilju unapređenja privrednog razvoja i boljeg života građana.

Jeremić je istakao da RARIS ima vodeću ulogu i u prekograničnoj saradnji sa više desetina realizovanih međunarodnih projekata.

Značajnu saradnju, kako je naveo direktor, Agencija je uspostavila i sa Industrijsko-hemijskim parkom u Prahovu, koji je važan pokretač razvoja ovog dela srpske privrede.

Jedna od aktivnosti RARIS-a, dodao je, fokusirana je na ruralni razvoj ovog regiona kroz praktične treninge i preporuke seoskim domaćinstvima i gazdinstvima koja se bavi turizmom.

On je istakao da region istočne Srbije privlači veliki broj turista, zahvaljujući arheološkom lokalitetu „Lepenski vir“, Staroj planini i Soko Banji, gde se beleži i preko milion noćenja godišnje.

Jeremić je istakao i značaj uvođenja digitalizacije muzejskim ustanovama, kako bi se unapredile turističke ponude ovog kraja.

Naveo je da je u poljoprivredi prioritetni zadatak uspostavljanje sistemske podrške poljoprivrednicima u sektoru stočarstva, koje u ovom delu Srbije ima određen potencijal, kroz različite vidove podsticajnih mera.

Pohvalio je saradnju ove regionalne agencije sa malim preduzetnicima i privatnim sektorom kao i podršku razvojnim inicijativama koje se zasnivaju na institucionalnom povezivanju.

Tokom posete Zaječaru, Đerlek je sa predstavnicima Agencije i direktorom Narodnog muzeja Vujadinom Miloševićem obišao ovu ustanovu kulture, kao i Radul-begov konak “Stari Zaječar”.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...