Međunarodni dan devojčica – za život u bezbednom okruženju bez nasilja i diskriminacije

od strane | 11/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Akademija ženskog liderstva saopštila je, na Međunarodni dan devojčica, da se od ove godine priključila globalnoj kampanji „Inspiring Girls“, koja se sprovodi kroz direktne razgovore devojčica i poznatih žena koje teže da ostvare svoje snove, potencijale i ambicije.

Podaci iz „Inspiring Girls“ globalnog istraživanja sprovedenog u junu mesecu, u kom su učestvovale i devojčice iz Srbije, pokazuju da one primećuju manje prisustvo žena u medijima i generalno u javnost, dodaje se u saopštenju.

Rezultati istraživanje pokazuju da 93 odsto devojaka i devojčica je reklo da bi volele da vide i čuju više ženskih uzora u svojoj okolini tokom šklovanja, 92 odsto devojaka i devojčica smatra da imaju više profesionalnih opcija u budućnosti kada čuju inspirativne žene koje govore o svojoj poslovnoj karijeri, a 91 procenat devojaka i devojčica kažu da im je važno da vide i čuju žene koje rade različite vrste poslova pogotovo onih koji se smatraju „muškim“.

Takođe, podaci iz istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije iz ove godine pokazuju razlike u zaposlenosti mladih muškaraca i žena. Generalno je više mladih žena nezaposleno, a u uzrastu od 25 do 29 godina ta razlika iznosi gotovo 30 procenata.

Međunarodni dan devojčica povećava svest o mnogim pitanjima i nejednakosti sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta. Mnogi globalni razvojni planovi ne uključuju ili ne uzimaju u obzir probleme i potrebe devojaka i devojčica, a mnoga pitanja sa kojima se suočavaju i problemi postaju nevidljivi.

– To moramo promeniti, jer društva u kojima pojedinke i pojedinci ne mogu da ostvare sve svoje potencijale ne mogu se smatrati za razvijena društva – dodaje se u saopštenju.

Kako se napominje, u Srbiji je ove godine Međunarodni dan devojčica posvećen sećanju na sve izuzetne devojčice ubijene u OŠ „Vladislav Ribnikar“ – A.D. (14), A.A. (14), E.K. (13), A.B. (11), M.A. (13), K.M. (12), B.A. (11), S.N. (13).

– U nadi da se ova tragedija nikada više neće ponoviti, ukazujemo na to da se bezbednost devojčica i devojaka u Srbiji mora poboljšati. Nažalost, naš javni govor je i dalje pun nasilnih, diskriminatornih, seksističkih i mizoginih izjava i stalnog reprodukovanja stereotipa u kojima su devojčice, devojke i žene predstavljene kao slabe, uplašene i nemoćne. Posebno zabrinjava što ličnosti na javnim funkcijama, podcrtavaju slabost sagovornika ili političkog oponenta tako što ga nazivaju devojčicom. Njima posebno poručujemo – devojčice su jake – ističe se saopštenju.

Ujedinjene nacije su 11. oktobar proglasile Međunarodnim danom devojčica, koji se obeležava od 2012. da bi podržale više mogućnosti za devojčice i povećavanje svesti o rodnoj nejednakosti sa kojom se suočavaju devojke širom sveta na osnovu njihovog pola.

Akademija ženskog liderstva je istoimena organizacija civilnog društva nastala kao prirodni nastavak programa podrške ženama aktivnim u javnom životu koji je pokrenut 2011. godine. Osnovali su je Centar za podršku ženama, Fondacija BFPE za odgovorno društvo i Centar modernih veština. Ona okuplja političarke i aktivistkinje angažovane u javnoj sferi i nudi im priliku da unaprede svoja znanja i veštine ali i da se povežu kako bi se zajedno borile i zastupale ženska ljudska prava do ostvarivanja pune ravnopravnosti.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...