Matić: Tri milijarde dinara više za kreditiranje preduzetnika iz Fonda za razvoj

od strane | 15/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Youtube printskrin)

  Direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić najavila je da će ove godine biti izdvojeno skoro tri milijarde više za kreditiranje preduzetnika iz Fonda za razvoj, kako je istakla, po povoljnim kamatama.

Matićeva je naglasila da od prvog marta kreće i elektronsko prijavljivanje za kredite i dodala da je Fond za razvoj finansijska razvojna institucija usmerena ka mikro, malim i srednjim preduzećima.

Prema njenim rečima, Fond nudi kredite, a ima i projekte sa Ministarstvom poljoprivrede koje daje bespovratna sredstva.

– Prošle godine izdvojeno je oko četiri milijarde i 300 miliona dinara, od čega su 900 miliona bila bespovratna sredstva – naglasila je direktorka Fonda..

Napomenula je da nije teško doći do tih sredstava.

– Moraju biti registrovani i moraju izmirivati sve obaveze, a od njihovih boniteta zavisi kolika sredstva mogu da dobiju, a izdvajaju se i posebna sredstva za nerazvijena područja. Mi smo fokusirani i bavićemo se sve većim prisutnošću Fonda i informišemo ljude koje pogodnosti on daje. U Nišu i Beogradu se nalaze centrale, a u Novom Pazaru smo otvorili filijalu – izjavila je Matićeva.

Istakla je da su krediti veoma povoljni, s obzirom na to da su skočile kamatne stope.

– Investicioni krediti za mikro, mala i srednja preduzeća se daju na deset godina i kamata ide od 1,5 do 2,5 odsto, što je dosta povoljnije nego kod banaka – reka je direktorka.

Ona dodaje da je 250 miliona dinara maksimalni iznos koji se može dobiti za investicione projekte, a ako imaju garanciju banke, iznosi mogu biti i veći.

Napominje da je industruja nameštaja i prerada voća i povrća bila dominantna u prethodnom periodu.

Kako je istakla, programi poput ženskog preduzetništva, osim toga što ohrabruju žene, značajno je jer privreda iz sive ekonomije prelazi u legalne vode. Dodala je i da je važno i da se radi na diverzifikacijama izvora finansiranja.

Izvor: RTS

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...