Martinović: Oko 70.000 građana završilo IT obuku u SKIP centru

od strane | 25/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović na sastanku sa ambasadorom Republike Koreje u Srbiji Li Đeungom istakao je da je oko 70.000 srpskih građana uspešno završilo različite programe obuka u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u SKIP centru (Srpsko- Korejski Informatičko Pristupni Centar) u Beogradu od njegovog otvaranja do danas.

Iz resornog ministarstva saopšteno je da će Srbija biti jedinstven primer države koja će imati dva takva centra, a Martinović je ukazao koliko je neophodno da se osnuje i drugi.

– Uspostavljanje drugog takvog centra u Nišu od velikog je značaja, posebno imajući u vidu sveukupan napor države da ulaže u razvoj juga Srbije – rekao je Martinović.
Na sastanku je utvrđeno da je upravo SKIP centar simbol uspešne saradnje između dve zemlje.

Ministar je ambasadoru predočio da se poslednjih nekoliko godina intenzivno sprovodi proces digitalizacije javne uprave, te da u ovom trenutku ima okvirno milion i po eGrađana, koji elektronski komuniciraju sa upravom.

Dalje je ukazao na značaj nedavno održanog sastanka predsednika Srbije i predsednika Republike Koreje u Davosu, naglasivši da su Aleksandar Vučić i Vlada Srbije veoma zainteresovani da se dalje intenzivira saradnja dveju zemalja u svim oblastima, posebno u sferi ekonomije i informacionih tehnologija.

Na sastanku je bilo reči i o dostignućima u okviru zajedničkog projekta „Razvoj pametnih gradova zasnovanih na infrastrukturi oblaka“, koji se sprovodi u opštinama Petrovac na Mlavi, Bečej i Šid, kao i o budućim aktivnostima na ovom planu i uključivanju većeg broja lokalnih samouprava u projekat, sa ciljem unapređenja kvaliteta života građana širom zemlje.

Sastanak je zaključen time da Srbija ima veliki potencijal za rast i dolazak stranih investitora, a navedeno je i da će usvajanje Programa razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji za period od 2023. do 2025. biti dobra podloga i okvir za dugoročnu saradnju Srbije i Koreje i realizaciju još kvalitetnih projekata u budućnosti.

Podsećamo, SKIP centar je tri puta zaredom proglašavan za najbolji u okviru svetske mreže informatičko-pristupnih centara.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: