Mali: U Surčinu će nići velelepni objekti kakve Beograd i Srbija zaslužuju

od strane | 10/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar finansija Siniša Mali poručio je da će srpski Ekspo kompleks biti izgrađen uz poštovanje svih zakona Republike Srbije, pa i Zakona o javnim nabavkama i dodao da će sve biti spremno za 2027. kada će, kako je naveo, Srbija biti svet u malom.

– Ceo kompleks ćemo uraditi na vreme, u Surčinu će nići velelepni niz objekata kakav i Beograd i Srbija zaslužuju i nećemo časiti ni časa sa početkom izgradnje svih pratećih objekata, infrastrukture, hala, stadiona i svega potrebnog – napisao je Mali na svom Fejsbuk profilu.

Kako je dodao, projekat će biti realizovan uz poštovanje svih zakona Republike Srbije, zakonskih procedura, procesa i uz maksimalnu transparentnost.

– Građani Srbije biće domaćini izložbe kakva do sada u Srbiji nije viđena. Uprkos praznim kritikama koje se ovom projektu upućuju tek da se ispuni kritičarska kvota – naveo je on.

Ministar je naglasio da će celim procesom upravljati preduzeće osnovano za potrebe Ekspo-a 2027, a sve u skladu sa pravilima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), međunarodnog tela koje od početka do kraja prati ceo proces kandidature zemalja, a zatim i organizacije izložbe.

– Preduzeće osnovano za potrebe Ekspoa-a će biti u obavezi da donese interni akt, kojim će biti propisana procedura za sprovođenje javnih nabavki uz vođenje računa da ona uvek bude sa što manje troškova i sa kraćim rokovima – napomenuo je Mali i dodao da je cilj da sve bude završeno do kraja 2026.

Kako je naveo, tada će ključeve paviljona predati svetskim gostima.

– Dakle, nema reči o suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama. I ne samo. Podsećam da kontinuirano radimo na većoj transparentnosti kada je reč o javnim nabavkama. Zakonom o javnim nabavkama, od 2020. imamo portal javnih nabavki tako da se sve nabavke sprovode elektronski. To upravo omogućava veću transparentnost, konkurentnost i smanjenje korupcije. Sada imamo i dodatne izmene Zakona o javnim nabavkama, koje će se naći na sledećoj sednici Skupštine, a odnosiće se na obavezno objavljivanje podataka o svim ugovorima i njihovim izmenama, uključujući i ugovore na koje se Zakon ne primenjuje – naglasio je Mali.

On je dodao da će navedeno zakonsko rešenje doprineti upravo povećanju transparentnosti.

– Dakle, na ovaj način, svakom građaninu će biti dostupne informacije o načinu trošenja javnih sredstava u nabavkama. I sve to paralelno sa početkom jednog od najvećeg građevinskog projekta u Srbiji, izgradnje Ekspo kompleksa – naveo je Mali.

Ministar je dodao da će biti zadovoljan kada građanima Srbije predstavi paviljone, zgrade, objekte, stadion, hale, puteve, pruge, celu mrežu koja funkcioniše na svetskom nivou i predstavlja Srbiju kao razvijenu zemlju koja ume i može da organizuje ovu izložbu i ugosti ceo svet.

– Mi ćemo 2027. dočekati više od 120 zemalja koje će se predstavljati u Srbiji na prostoru koji će parirati svetskim izložbenim kompleksima i na koji ćemo biti ponosni – podvukao je Mali.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...