Mali: Penzije veće za 5,5 odsto i kreće primena penzionerskih kartica

od strane | 30/09/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da 1. oktobar kao Međunarodni dan starih donosi dve lepe vesti za penzionere u Srbiji – penzije će biti veće za 5,5 odsto, a počinje i primena Penzionerskih kartica, koje će najstarijima doneti brojne pogodnosti pri plaćanju roba i usluga.

Mali je, nakon potpisivanja sporazuma između Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Banke Poštanska štedionica, koja se uključila u ovu akciju, rekao da se do sada za karticu prijavilo 920.000 penzionera, a da se u projekat uključilo više od 650 firmi i institucija.

– Osim velikog broja maloprodajnih lanaca uključio se veliki broj zdravstvenih ustanova, NIS, Putevi Srbije sa umenjenjem putarina za najstarije – rekao je Mali.

Izrada budžeta za sledeću godinu, kako je dodao, u završnoj je fazi i on će se vrlo brzo naći pred poslanicima u Skupštini Srbije.

– Novim budžetom će biti obezbeđen novac za veće plate u javnom sektoru za najmanje 10 odsto od 1. januara sledeće godine, kao i penzije veće za 14,8 odsto. Budžet će biti i razvojni i pozitivan, u smislu da će nam i dalje rasti prihodi i bruto domaći proizvod – rekao je on.

Naglasio je da se neće stati ni sa jednim velikim infrastrukturnim projektom, kao ni sa ulaganjem u poljoprivredu, lečenjem retkih bolesti, izgradnjom domova zdravlja, bolnica, škola…

– Radićemo to uprkos krizi u svetu, gde je osim Nemačke još pet zemalja Evropske unije ušlo u recesiju i performanse im padaju, a mi i dalje imamo rast BDP-a. Očekujemo da rast ove godine bude između dva i dva i po odsto, a sledeće godine još veći, kako se inflacija bude smanjivala i situaicja stabilizovala – rekao je Mali.

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović istakao je da se nastavlja sa širenjem tima Penzionerske kartice i dodao da je ona jedan od načina kojim država pokazuje da joj je briga o penzionerima prioritet.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić kazao je da preko tekućih računa kod ove banke penziju prima 664.000 penzionera i naveo da penzionerima koji imaju Penzionersku karticu i otvore tekući račun kod ove banke u prvih šest meseci neće biti naplaćivana naknada za vođenje računa.

Navodeći koje će još pogodnosti omogućavati Penzionerska kartica, rekao je da će oni koji karticu imaju moći i da raspolažu penzijom do sedam dana pre zvaničnog dana uplate, a biće im niže i naknade za vođenje tekućih računa.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: