Mali: Očekujem usporavanje inflacije, BDP ima rast

od strane | 16/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Printskrin)

  Ministar finansija Siniša Mali rekao je da očekuje da se inflacija uspori, što će dovesti i do postepenog izlaska iz krize.

Dodaje da je Srbija zabeležila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,3 do 2,5 odsto.

Navodi da, iako je inflacija porasla prošle godine, ona se u novembru i decembru izjednačila.

– Dosegli smo pik inflacije, zabeleženo je usporavanje inflacije i u Evropskoj uniji (EU) koja je naš najveći partner. Očekujem u mesecima pred nama da će inflacija ići nadole – rekao je ministar Mali i ukazao da je stub naše monetarne politike stabilan devizni kurs, da imamo nikad veće devizne rezerve i rezerve u zlatu.

Sumirajući prethodnu godinu, Mali je rekao da se ceo svet suočava sa nikad većom krizom. Krizno stanje nastalo je usled koronavirusa, poremećaja u lancima snabdevanja, skoka cena energenata, kao i zbog konflikta u Ukrajini.

Ministar finansija objašnjava da je BDP u Srbiji zabeležio rast i poredi ga sa prethodnim periodom.

– Prvi put u istoriji BDP nam je iznad 60 milijardi evra, dok je 2012. iznosio 33 milijarde. To je skoro duplo više. Deficit budžeta je na 3,3 odsto, što je izuzetan rezultat imajući u vidu izdvajanja za nabavku struje i gasa – rekao je Mali.

Udeo javnog duga je 55,2 odsto što je, kako navodi, daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, a na računu Srbije je preko 300 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...