Mali: Očekujem usporavanje inflacije, BDP ima rast

od strane | 16/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Printskrin)

  Ministar finansija Siniša Mali rekao je da očekuje da se inflacija uspori, što će dovesti i do postepenog izlaska iz krize.

Dodaje da je Srbija zabeležila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,3 do 2,5 odsto.

Navodi da, iako je inflacija porasla prošle godine, ona se u novembru i decembru izjednačila.

– Dosegli smo pik inflacije, zabeleženo je usporavanje inflacije i u Evropskoj uniji (EU) koja je naš najveći partner. Očekujem u mesecima pred nama da će inflacija ići nadole – rekao je ministar Mali i ukazao da je stub naše monetarne politike stabilan devizni kurs, da imamo nikad veće devizne rezerve i rezerve u zlatu.

Sumirajući prethodnu godinu, Mali je rekao da se ceo svet suočava sa nikad većom krizom. Krizno stanje nastalo je usled koronavirusa, poremećaja u lancima snabdevanja, skoka cena energenata, kao i zbog konflikta u Ukrajini.

Ministar finansija objašnjava da je BDP u Srbiji zabeležio rast i poredi ga sa prethodnim periodom.

– Prvi put u istoriji BDP nam je iznad 60 milijardi evra, dok je 2012. iznosio 33 milijarde. To je skoro duplo više. Deficit budžeta je na 3,3 odsto, što je izuzetan rezultat imajući u vidu izdvajanja za nabavku struje i gasa – rekao je Mali.

Udeo javnog duga je 55,2 odsto što je, kako navodi, daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, a na računu Srbije je preko 300 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...