Mali: Nikad veći izazovi za ekonomiju, ali znamo da se nosimo s krizom

od strane | 08/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je tokom završnog dana Kopaonik biznis foruma da nikada nisu bili veći izazovi za srpsku i globalnu ekonomiju, ali da je država već pokazala da zna da se nosi sa krizom i spasi privredu i radna mesta, kao i da će biti nastavljena takva ekonomska politika.

– Pokazali smo u krizi 2020. godine, možda po prvi put, da Srbija ume da pobeđuje – naglasio je Mali.

Istakao je da je Srbija 2020. godine, ali i 2021. i 2022. reagovala sa tri paketa pomoći privredi i građana u vrednosti od čak devet milijardi evra.

– Reagovali smo agresivno, brzo i efkasno i pomogli građanima i privredi, uspeli da spasemo radna mesta, ali i ostavili dovoljno prostora da rastemo u godinama pred nama – kazao je Mali.

Ministar je rekao da je u borbi sa krizom veoma važna stabilnost deviznog kursa, kao i rekordne devizne i zlatne rezerve.

Mali je istakao da je Srbija uspela da ima u prthodne tri godine visoke stope privrednog rasta i izgradila kredibilitet odgovorne vlade i države.

– Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost. Naša ekonomija i u uslovima krize i dalje raste, i ne odustajemo od reformi – naglasio je Mali.

On je poručio da će se odmah krenuti u reformu energetskog sektora i reformu EPS, koji se transformiše u akcionarsko društvo, kao i da se radi na programu restrukturiranja tog preduzeća.

– To nam je jedan od reformskih ciljeva koji smo definisali u novom aranažmanu sa MMF – rekao je Mali, dodavši „ne plašimo se izazova i znamo šta radimo“.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...