Mali: Nikad veći izazovi za ekonomiju, ali znamo da se nosimo s krizom

od strane | 08/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je tokom završnog dana Kopaonik biznis foruma da nikada nisu bili veći izazovi za srpsku i globalnu ekonomiju, ali da je država već pokazala da zna da se nosi sa krizom i spasi privredu i radna mesta, kao i da će biti nastavljena takva ekonomska politika.

– Pokazali smo u krizi 2020. godine, možda po prvi put, da Srbija ume da pobeđuje – naglasio je Mali.

Istakao je da je Srbija 2020. godine, ali i 2021. i 2022. reagovala sa tri paketa pomoći privredi i građana u vrednosti od čak devet milijardi evra.

– Reagovali smo agresivno, brzo i efkasno i pomogli građanima i privredi, uspeli da spasemo radna mesta, ali i ostavili dovoljno prostora da rastemo u godinama pred nama – kazao je Mali.

Ministar je rekao da je u borbi sa krizom veoma važna stabilnost deviznog kursa, kao i rekordne devizne i zlatne rezerve.

Mali je istakao da je Srbija uspela da ima u prthodne tri godine visoke stope privrednog rasta i izgradila kredibilitet odgovorne vlade i države.

– Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost. Naša ekonomija i u uslovima krize i dalje raste, i ne odustajemo od reformi – naglasio je Mali.

On je poručio da će se odmah krenuti u reformu energetskog sektora i reformu EPS, koji se transformiše u akcionarsko društvo, kao i da se radi na programu restrukturiranja tog preduzeća.

– To nam je jedan od reformskih ciljeva koji smo definisali u novom aranažmanu sa MMF – rekao je Mali, dodavši „ne plašimo se izazova i znamo šta radimo“.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...