Mali: Najvažniji uspeh Vlade je životni standard građana

od strane | 13/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: TV Pink printskrin)

  Ministar finansija Siniša Mali kaže da možemo biti zadovoljni rezultatima aktuelne Vlade Srbije u njenih prvih 100 dana rada, smatrajući da je bilo puno izazova, a da je najvažniji uspeh životni standard građana.

Mali je, gostujući u emisiji „Hit tvit“ na Pinku, rekao da je posle tri godine Srbija nastavila da pobeđuje u ekonomiji.

– Prošle godine imali smo rast BDP-a 2,3 odsto. Po prvi put u istoriji smo prešli granicu od 60 milijardi evra BDP-a, dakle nikada veći BDP u istoriji Srbije nije bio. Poređenja radi, 2012. je bio 33,4 milijarde evra, skoro smo ga duplo povećali uprkos fiskalnoj konsolidaciji i celoj ovoj krizi koja traje već treću godinu zaredom – rekao je ministar.

Naveo je da je stopa nezaposlenosti u Srbiji najniža ikada i da iznosi 8,9 odsto, dok je 2012. godine bila 25,9 odsto.

Mali je rekao da je samo u 2022. bio najveći priliv direktnih stranih investicija u Srbiju – 4,4 milijarde evra.

Naveo je da su izgrađene fabrike i kilometari novih auto-puteva i podsetio da sada imamo i voz koji ide 200 kilometara na sat.

– To je nova Srbija – istakao je Mali i dodao da će se nastaviti sa izgradnjom brze pruge do Mađarske.

Izjavio je da se Srbija razvija uprkos krizi i da se nije zastalo ni sa jednim investicionim projektom.

– Gradimo deset autoputeva i brzih saobraćajnica, škole, bolnice, ali najvažnija stvar za prvih 100 dana rada vlade, po mom mišljenju, je upravo životni standard građana Srbije. Od 1. januara imamo povećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, kao i povećanje minimalne zarade 14,3 odsto – rekao je ministar finansija i dodao da je danas minimalna zarada veća od 40.000 dinara, a da je 2012. godine bila 15.000 dinara.

Objavio je da će prosečna zarada u Srbiji u decembru ove godine biti sigurno veća od 800 evra.

– Uprkos svim izazovima ulažemo u životni standard građana Srbije. Naš najvažniji projekat je ‘Srbija 2025’, da nam prosečna zarada bude 1.000 evra, a prosečna penzija 450 evra. Kao što vidite, potpuno smo u dinamici i planu da to i ostvarimo – kazao je Mali.

Podsetio je da je u petak održan skup povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji i naveo da će od 15. marta početi prijave za Penzionersku karticu, koja će penzionerima omogućiti ogromne benefite i popuste u maloprodajnim lancima.

– Mi ćemo 15. marta krenuti da primamo aplikacije, a sa druge strane od tog dana krećemo u veliku kampanju koja će trajati do 1. oktobra da pozovemo sve društveno odgovorne kompanije u Srbiji da se priključe ovoj velikoj akciji – poručio je Mali.

Ministar je zahvalio penzionerima, podsećajući ih da su penzije povećane za 20,8 odsto u poslednjih nekoliko meseci i da će nastaviti da rastu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...