Mali: Najvažniji uspeh Vlade je životni standard građana

od strane | 13/02/2023 | Politika, Srbija

(Foto: TV Pink printskrin)

  Ministar finansija Siniša Mali kaže da možemo biti zadovoljni rezultatima aktuelne Vlade Srbije u njenih prvih 100 dana rada, smatrajući da je bilo puno izazova, a da je najvažniji uspeh životni standard građana.

Mali je, gostujući u emisiji „Hit tvit“ na Pinku, rekao da je posle tri godine Srbija nastavila da pobeđuje u ekonomiji.

– Prošle godine imali smo rast BDP-a 2,3 odsto. Po prvi put u istoriji smo prešli granicu od 60 milijardi evra BDP-a, dakle nikada veći BDP u istoriji Srbije nije bio. Poređenja radi, 2012. je bio 33,4 milijarde evra, skoro smo ga duplo povećali uprkos fiskalnoj konsolidaciji i celoj ovoj krizi koja traje već treću godinu zaredom – rekao je ministar.

Naveo je da je stopa nezaposlenosti u Srbiji najniža ikada i da iznosi 8,9 odsto, dok je 2012. godine bila 25,9 odsto.

Mali je rekao da je samo u 2022. bio najveći priliv direktnih stranih investicija u Srbiju – 4,4 milijarde evra.

Naveo je da su izgrađene fabrike i kilometari novih auto-puteva i podsetio da sada imamo i voz koji ide 200 kilometara na sat.

– To je nova Srbija – istakao je Mali i dodao da će se nastaviti sa izgradnjom brze pruge do Mađarske.

Izjavio je da se Srbija razvija uprkos krizi i da se nije zastalo ni sa jednim investicionim projektom.

– Gradimo deset autoputeva i brzih saobraćajnica, škole, bolnice, ali najvažnija stvar za prvih 100 dana rada vlade, po mom mišljenju, je upravo životni standard građana Srbije. Od 1. januara imamo povećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, kao i povećanje minimalne zarade 14,3 odsto – rekao je ministar finansija i dodao da je danas minimalna zarada veća od 40.000 dinara, a da je 2012. godine bila 15.000 dinara.

Objavio je da će prosečna zarada u Srbiji u decembru ove godine biti sigurno veća od 800 evra.

– Uprkos svim izazovima ulažemo u životni standard građana Srbije. Naš najvažniji projekat je ‘Srbija 2025’, da nam prosečna zarada bude 1.000 evra, a prosečna penzija 450 evra. Kao što vidite, potpuno smo u dinamici i planu da to i ostvarimo – kazao je Mali.

Podsetio je da je u petak održan skup povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji i naveo da će od 15. marta početi prijave za Penzionersku karticu, koja će penzionerima omogućiti ogromne benefite i popuste u maloprodajnim lancima.

– Mi ćemo 15. marta krenuti da primamo aplikacije, a sa druge strane od tog dana krećemo u veliku kampanju koja će trajati do 1. oktobra da pozovemo sve društveno odgovorne kompanije u Srbiji da se priključe ovoj velikoj akciji – poručio je Mali.

Ministar je zahvalio penzionerima, podsećajući ih da su penzije povećane za 20,8 odsto u poslednjih nekoliko meseci i da će nastaviti da rastu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: