Mali: 76 miliona evra od EIB za obrazovne projekte i vodni transport

od strane | 06/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je 45 miliona evra za dva obrazovna projekta i 31 milion za vodni transport.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se tranša od ukupno 76 miliona evra iskoristiti za ulaganja u modernizaciju obrazovnih ustanova, ali i dalju obnovu i razvoj infrastrukture.

Mali je podsetio da je EIB dugogodišnji pouzdani partner Srbije, kao i da je jedan od prioriteta Vlade da se dalje podiže produktivnost zemlje.

– Prioritet nam je da i u krizi nastavimo razvoj, reforme, započeti veliki investicioni ciklus koji nam je dao rezultate, a koje naši partneri kao što je EIB uvek prepoznaju i podržavaju. Nastavićemo dalje sa ovakvim projektima, a zahvalni smo EIB-u što nas podržava u tom poslu – istakao je ministar Mali.

Odobrenim sredstvima povećaće se konkurentnost, povezanost i produktivnost srpske privrede, uz stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje.

Kako je navedeno u saopštenju, EIB je od 2005. obezbedio 375 miliona evra za projekte u oblasti obrazovanja, istraživanja i razvoja na Zapadnom Balkanu, a za sektor transporta u istom periodu 4,5 milijardi evra.

Odobravanjem 76 miliona evra, ogranak EIB-a za aktivnosti izvan EU nastavlja da podržava modernizaciju obrazovanja i održivu transportnu infrastrukturu u Srbiji.

Banka je potpisala ugovor u vrednosti od 40 miliona evra za izgradnju, obnovu i opremanje obrazovnih objekata širom zemlje, a ta sredstva će u najvećoj meri biti uložena u regionalne centre za obuku koji pružaju stručno srednjoškolsko obrazovanje.

Nova i unapređena infrastruktura ubrzaće modernizaciju obrazovnih ustanova, poboljšati kvalitet obrazovanja, doprinoseći poboljšanju produktivnosti i mogućnostima za zapošljavanjem ljudi u Srbiji.

Za taj sektor banka je ugovorila i dodatni kredit od pet miliona evra za projekat „Povezane škole“ za koji je 2020. potpisala 65 miliona evra, sa ciljem uvođenja digitalnih veština i opreme u više od 1.500 škola.

Banka je odobrila i dodatnih 31 milion evra za projekat poboljšanja rečne transportne infrastrukture duž Save i Dunava, za koji je 2018. potpisala zajam u vrednosti od 100 miliona evra.

Potpredsednica Ljiljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB-a u Srbiji, istakla je da će nove investicije pomoći Srbiji da unapredi standarde obrazovanja i rečnog transporta, što je preduslov za održivi privredni rast, bolju povezanost i razvoj ljudskog kapitala.

Dodatna sredstva namenjena za transportnu infrastrukturu omogućiće povećanje plovidbenosti, efikasnosti i bezbednosti rečnog transporta duž koridora Rajna – Dunav, centralne regionalne i evropske plovne rute.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: