„Veliko srce dece Srbije“: Dečija nedelja od 2. do 8. oktobra

od strane | 02/10/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić otvorila je u beogradskom Narodnom muzeju manifestaciju pod nazivom Dečija nedelja i tom prilikom deci čestitala njihov praznik, podsećajući na lepotu detinjstva.

– Detinjstvo jeste najlepše, najbezbrižnije, najradosnije doba. Detinjstvo je povezano sa najviše osmeha, najviše želja, ushićenja, energije. Možda je šteta što dolazi na samom početku našeg života pa nismo ni svesni u kakvom raskošnom periodu života živimo – rekla je Kisićeva.

Ona je dodala da, pored toga što se ove sedmice obeležava dečja nedelja, svaki dan treba da brinemo o deci i da ih čuvamo. Kisićeva je pozvala sve prisutne da se sete svog detinjstva i da se sete kakvi su bili kao deca.

– Hajde da se potrudimo svi, da se vratimo na ono doba kada smo na život gledali srcem, kada smo želeli da se družimo, da se radujemo, da pomažemo jedni drugima – rekla je ministarka.

Manifestacija Dečja nedelja se obeležava od 2. do 8. oktobra, pod sloganom „Veliko srce dece Srbije“, a održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, dok je tradicionalno osmišljavaju i realizuju Prijatelji dece Srbije (PDS).

Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Josi Ečeveri Burkhart izjavila je na otvaranju manifestacije da je vršnjačka solidarnost kamen temeljac za saosećajnost u društvu i da deca bez obzira na poreklo imaju jedinstvenu sposobnost da razumeju i saosećaju sa borbama drugih ljudi.

– Upravo zato deca imaju sposobnost da pred sobom ruše barijere i podstiču jedinstvo na način na koji mi odrasli ponekad ne možemo. Negujući vršnjačku solidarnost, osnažujući decu i adolescente da podržavaju jedni druge, da slave svoju različitost i da zajednički rade na svojoj budućnosti – rekla je Ečeveri Burkhart.

Ona je dodala da u zemlji koja se suočava sa demografskim izazovima kao što je Srbija treba podstaći međugeneracijsku solidarnost i da se mora prepoznati neprocenjiv doprinos starijih generacija.

– Negovanjem međugeneracijksih veza stvara se most između mudrosti prošlosti i potencijala budućnsoti – smatra Ečeveri Burkhart.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...