U Novom Sadu održana revija narodne nošnje, nakita i oglavlja

od strane | 01/10/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković poručila je u Novom Sadu, na otvaranju revije narodne nošnje, nakita i oglavlja u okviru 16. festivala “Biserna grana“, da je očuvanje kulturnog nasleđa među prioritetima kulturne politike Srbije.

Ona je na otvaranju revije u Srpskom narodnom pozorištu istakla da je program kroz originalni omaž narodnoj nošnji kao nezaobilaznom delu folklornog nasleđa jaka potvrda značaja kulture za povezivanje pojedinaca, naroda i država.

Prema njenim rečima, ovakva kulturna dešavanja su pravi primer kako afirmisati stvaralaštvo zasnovano na kulturnom nasleđu, a sinoćnja revija magijom umetnosti, pesme, igre i lepotama narodne nošnje daje vredan doprinos očuvanju narodnog stvaralaštva i verno odslikava veliko bogatstvo naše tradicije i kulture.

– Ovo je po mnogo čemu jedinstveni kulturni događaj, koji na izuzetno živopisan način okuplja umetnike i kolekcionare iz Srbije i sveta. To je samo jedan od razloga zašto Futog i Novi Sad svake jeseni postaju epicentri kulturnih dešavanja posvećenih negovanju etno umetnosti i mesta na kojima se grade čvrste kulturne veze – rekla je Maja Gojković.

Naglašavajući da bogatim programom i raznovrsnim sadržajima festival opravdava zasluženi epitet manifestacije koju publika prati prvenstveno iz ljubavi i poštovanja prema tradiciji i narodnom stvaralaštvu, Gojkovićeva je ukazala da revijom u zdanju Srpskog narodnog pozorišta on iznova ističe važnost negovanja materijalnog narodnog nasleđa kao značajnog obeležja kulturnog i nacionalnog identiteta svakog naroda.

– Večerašnji program je, kroz originalni omaž narodnoj nošnji kao nezaobilaznom delu folklornog nasleđa, jaka potvrda značaja kulture za povezivanje pojedinaca, naroda i država. Revijom i nastupom kulturno-umetničkih društava, večeras zajedno ‘putujemo’ kroz istoriju, posmatrajući običaje i stvaralaštvo prošlih vremena – dodala je ona.

Ministarka kulture je ukazala da je za što bolju spoznaju sebe i sveta u kome živimo neophodno da znamo svoje korene, život i navike naših predaka, a da su odevni predmeti i njihovi dodaci prikazani na reviji ogledalo i prikaz života kakav je nekada bio.

– Narodna stvaralaštva su se međusobno dopunjavala, usvajajući najbolje jedna od drugih, što se vidi i kroz zajedničke elemente narodnih nošnji. Zahvaljujući ovom festivalu, imamo priliku da jedni druge još bolje upoznamo i osvrnemo se na zajedničku prošlost. Ono najbolje iz nje svima nama, ali i celokupnom čovečanstvu suočenom sa brojnim izazovima, treba da bude pouka i svetionik za bolje sutra – naglasila je Gojkovićeva.

Ističući da je očuvanje kulturnog nasleđe među prioritetima kulturne politike Srbije, ona je podsetila da je radi što sveobuhvatnije i potpunije brige za našu baštinu, Ministarstvo kulture ove godine prvi put raspisalo Konkurs za podršku projektima iz oblasti zaštite i savremene interpretacije starih tradicionalnih zanata i njihove primene, a da veliki broj pristiglih prijava i kvalitet odabranih projekata pokazuju opravdanost namere da se podstakne razvoj starih tradicionalnih zanata, njihova primena u savremenom stvaralaštvu, kao i očuvanje i prenošenje znanja.

Napomenula je da Ministarstvo kulture podržava ovaj festival svesno velikog doprinosa koji on ima na planu kulturne saradnje, afirmacije narodnog stvaralaštva i generalno promocije Srbije kao zemlje kulture i da su ovakva kulturna dešavanja pravi primer kako afirmisati stvaralaštvo zasnovano na kulturnom nasleđu.

Na reviji u okviru festivala „Biserna grana“ u Srpskom narodnom pozorištu učestvovala su kulturno-umetnička društva, kolekcionari i umetnici iz Srbije, Rumunije, Slovačke, Severne Makedonije, Hrvatske, Španije, Mađarske, Belorusije, Bosne i Hercegovine.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...