Tradicionalnim dečjim karnevalom u centru Beograda otvorena „Radost Evrope“

od strane | 02/10/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Tradicionalnim dečijim karnevalom u centru Beograda otvorena je manifestacija „Radost Evrope“.

Međunarodni susret dece Evrope, poznatiji kao „Radost Evrope“, ukrasila je povorka dece koje se kretala od Trga republike, preko Knez Mihailove ulice do Kalemegdana.

Osnivač i pokrovitelj najveće i najstarije manifestacije dečjeg stvaralaštva u Srbiji je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd (DKCB).

Povorka kroz centar prestonice sa velikim brojem dece odvijala se poput kaleidoskopa.

Šetale su mlade mažoretkinje, orkestar Muzičkog centra i karneval grupe „Dar Mar“, devojke akrobate na visokim štulama sa zastavama Beograda i „Radost Evrope“, uz puno dečije radosti, vesele atmosfere, muzike, plesa, igre, pevanja.

Na čelu kolone našla se sa decom Darija Kisić Tepavčević, ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije, a takođe je bila prisutna i tokom umetničkog programa na Kalemegdanu.

Nakon završetka povorke od Trga republike do Biblioteke grada Beograda, na pozornici kod Savskog šetališta na Kalemegdanu, voditelj programa Strahinja Radovanović podsetio je da antologijska knjiga „Mali Princ“ (1943) obeležava veliki jubilej – 80 godina od nastanka, te je u duhu ove dečije manifestacije, govorio važne citate iz tog romana neprolazne veličine.

Radovanović, inače nekada dete iz Dečijeg kulturnog centra Beograd, predstavio je sve te škole koje otvaraju širom vrata za decu iz 14 zemalja, i tako „stvaramo novu planetu prijateljstva“.

Na tablama je pisalo sledeće, što je voditelj i pročitao: OŠ „Danilo Kiš“ – Poljska, OŠ „Branko Radičević“ – Nemačka, OŠ „Laza Kostić“ – Mađarska, OŠ „France Prešern“ – Slovenija, OŠ „Starina Novak“ (jedini su domaćini dece iz tri zemlje) – Bugarska, Slovačka i Hrvatska, OŠ „Ljuba Nenadović“ – Jermenija, OŠ „Branislav Nušić“ – Crna Gora, OŠ „Vojvoda Mišić“ – Litvanija, OŠ „Borislav Pekić“ – Rusija, OŠ „Ivo Andrić“ – Severna Makedonija, OŠ „Milan Đ. Milićević“ – Kina, OŠ „Sveti Sava“ – Bosna i Hercegovina.

Program otvaranja festivala je uključio nastupe Hora DKCB sa himnom o Beogradu, duvačkog orkestra iz Beograda, ritmičarki iz kluba „Ritam“, duvačkog orkestra OŠ „Josif Marinković“ iz Zrenjanina. Škola Brejka je izvela performans – brejkdens, a onda je Hor DKCB izvodio antologijske pesme za decu od „Sve što raste htelo bi da raste“ Dragana Lakovića do „Deca su ukras sveta“ Minje Subote, uz jednu numeru „Dečji kulturni centar Beograd“ posvećen ovoj kulturnoj ustanovi za najmlađe.

Ovogodišnji međunarodni susreti dece Evrope održavaju se u Beogradu do 6. oktobra i okupljaju decu iz četrnaest zemalja regiona i Evrope: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Jermenije, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Rusije, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Turske, Hrvatske i Crne Gore, kao i decu iz daleke Kine.

Osim realizovanog tradicionalnog karnevala kroz centar grada, publika će ovih dana gledati koncerte „Susreti prijateljstva“ u sali „Donka Špiček“ u DKCB (3. oktobar, 10.00 i 13.00), Gala koncert u MTS dvorani (4. oktobar, 18.00, MTS Dvorana), i moći da učestvuje u ekološko-sportskom danu uz podršku JKP „Zelenilo-Beograd“ (5. oktobar, 10.00, Park Ušće), ali i da pogleda izložbu jubilarnog 25. Međunarodnog likovnog konkursa 5. oktobra u Galeriji DKCB).

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...