Na štandovima ambasada u Beogradu obeležen „Evropski dan jezika“

od strane | 26/09/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Zamenica šefa misije Saveta Evrope Nadia Ćuk otvorila je manifestaciju „Evropski dan jezika“ koju organizuju Dečji kulturni centar Beograd, u saradnji sa Delegacijom EU, Savetom Evrope, klasterom EUNIC, Deskom Kreativna Evropa i Gradskom upravom grada Beograda i istakla da su jezičke raznolikosti uslov međukulturne komunikacije.

– Zadovoljstvo mi je da otvorim Evropski dan jezika koji proslavljamo svake godine 26. septembra i to od 2001. godine zajedno sa Evropskom komisijom. Jezička raznolikost je naše kulturno nasleđe, ona nam pomaže da cenimo sve različitosti i da razumemo da je različitost naša snaga – rekla je Ćuk.

Dodala je da je 700 miliona Evropljana u 46 država članica Saveta Evrope podstaknuto da uči različite jezike bez obzira na godine.

– Mi u Savetu Evrope čvrsto verujemo da je jezička raznolikost oruđe kojim se može postići veće međukulturno razumevanje i da je ključni element u našem bogatom kulturnom nasleđu – rekla je Ćuk.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva je povodom Evropskog dana jezika podsetila da se u Evropi govori 280 različitih jezika i da su 24 jezika zvanični jezici Evropske unije.

– Želim da pozdravim ambasadu Portugala koja je deci obezbedila veliki broj pištaljki i time dodatno doprinela današnjoj atmosferi – rekla je Halačeva.

Sekretarka za kulturu Gradske uprave grada Beograda Nataša Mihailović istakla je da je jezik čaroban alat koji nam omogućava ne samo razgovor, već i izražavanje svojih misli i osećanja i da se na taj način spajamo sa ljudima iz različitih krajeva sveta.

– Deca su budućnost i naučiti različite jezike je korak ka boljem razumevanju i saradnji u globalnom društvu, a kroz ovo iskustvo razvijate veštine koje će vam pomoći u budućem putovanju kroz život. Jezik je most koji spaja ljude, a vi ste budući mostograditelji spremni da gradite veze širom sveta – rekla je Mihailović.

Manifestacija Evropski dan jezika proslavlja se od 2001. u svim državama Evrope.

Najmlađi posetioci imali su priliku da se na štandovima državnih institucija, ambasada i kulturnih centara upoznaju sa kulturama i jezicima raznih evropskih zemalja, ali i da učestvuju u nagradnom kvizu i uživaju u poslasticama.

Osim programa na štandovima, organizovan je i nastup hora Dečijeg kulturnog centra Beograd, čas plesa Beogradskog igračkog centra (BIC) i performansima koje su pripremili učenici beogradskih škola.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: