Festival izvornog pevanja „Krajiški biseri“ 15. oktobra u Plandištu

od strane | 11/10/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Facebook)

  Takmičarski festival koji neguje tradicionalni način pevanja Srba sa krajiško-dinarskog područja „Krajiški biseri“ održaće se 15. oktobra u Plandištu.

Kako je saopštila Turistička organizacija Vojvodine, osnovni cilj ovog festivala, koji će se ove godine održati 21. put, jeste očuvanje, negovanje i prezentacija izvorne krajiške pesme i prenošenje jedinstvenih vokalnih i vokalno-instrumentalnih oblika na mlađe generacije.

Prema propozicijama, pesme na ovoj manifestaciji izvode se bez muzike („a kapela“) ili uz pratnju nekog izvornog narodnog instrumenta, a izvođači imaju obavezu da budu odeveni u narodnu nošnju.

Nastupe pevačkih grupa prati i ocenjuje stručni žiri.

Podseća se da se krajiško izvorno pevanje „ojkanje“ od 2010. nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine, kao i da je sredinom 2012. godine, „ojkača“ upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a zavičajno udruženje Krajišnika „Nikola Tesla“ je upisano kao njen zvanični nosilac.

Dodaje se i da je Festival „Krajiški biseri“ priznat kao reprezentativan primer dobre prakse zaštite kulturnog nasleđa Srbije

Festival „Krajiški biseri“ realizuje se pod redovnim pokroviteljstvom Opštine Plandište, Ministarstva kulture Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Prvi „Krajiški biseri“ održani su 2003. i prvih pet festivala bili su revijalnog karaktera, a od šestog su prerasli u takmičarski.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...