Krkobabić: Potrebna korenita reforma poljoprivrednih penzija

od strane | 11/01/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Novi magazin)

  Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da je potrebno brzo i korenito reformisati deo penzionog i invalidskog osiguranja koji se odnosi na poljoprivredne penzije.

– Apsurdno je da neko sa pola hektara uplaćuje isti doprinos, kao i neko ko poseduje 5.000 hektara – rekao je ministar u intervjuu za „Politiku“.

Kako je istakao, trenutna situacija je neizdrživa i neodrživa, te je za poljoprivrednike najpovoljnije rešenje otpisati njihova dugovanja u celosti, a manje povoljno je reprogramiranje glavnog duga uz otpis kamate.

Uz posebnu brigu o velikom broju ljudi u poznim godinama dodaje da se zalaže za uvođenje socijalne garantovane penzije.

– Reč je o posebnom vidu socijalnog davanja od najmanje 100 evra za starije od 65 godina koji nisu i neće ostvariti pravo na penziju, a nemaju imovinu i druga primanja. Među njima je najviše žena i to žena sa sela – rekao je Krkobabić nazvavši socijalnu garantovanu penziju institutom socijalne politike, te je ne treba dovoditi u vezu sa Fondom Penzionog i invalidskog osiguranja (PIO), niti sa bilo kojom vrstom penzija.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...