Krkobabić: Potrebna korenita reforma poljoprivrednih penzija

od strane | 11/01/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Novi magazin)

  Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da je potrebno brzo i korenito reformisati deo penzionog i invalidskog osiguranja koji se odnosi na poljoprivredne penzije.

– Apsurdno je da neko sa pola hektara uplaćuje isti doprinos, kao i neko ko poseduje 5.000 hektara – rekao je ministar u intervjuu za „Politiku“.

Kako je istakao, trenutna situacija je neizdrživa i neodrživa, te je za poljoprivrednike najpovoljnije rešenje otpisati njihova dugovanja u celosti, a manje povoljno je reprogramiranje glavnog duga uz otpis kamate.

Uz posebnu brigu o velikom broju ljudi u poznim godinama dodaje da se zalaže za uvođenje socijalne garantovane penzije.

– Reč je o posebnom vidu socijalnog davanja od najmanje 100 evra za starije od 65 godina koji nisu i neće ostvariti pravo na penziju, a nemaju imovinu i druga primanja. Među njima je najviše žena i to žena sa sela – rekao je Krkobabić nazvavši socijalnu garantovanu penziju institutom socijalne politike, te je ne treba dovoditi u vezu sa Fondom Penzionog i invalidskog osiguranja (PIO), niti sa bilo kojom vrstom penzija.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...