Krkobabić: Do sada smo u seoske kuće uselili 5.000 ljudi, program se nastavlja

od strane | 03/03/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da je po programu dodele sredstava za kupovinu kuća na selu sa okućnicom, do sada dodeljeno 1.631 kuća u 110 lokalnih samouprava, a useljeno 5.000 ljudi i 2.250 dece.

Krkobabić je rekao da se ovaj program nastavlja, da je najnoviji konkurs raspisan 28. februara i da se prve prijave na ovaj poziv očekuju već narednih dana.

– Interesovanje za program je zaista veliko.Poslednjih dana prethodnog konkursa dnevno smo dobijali između 13 i 15 zahteva, što znači da ove godine možemo da očekujemo oko 5.000 zahteva – kazao je ministar.

Govoreći o tome za koje krajeve Srbije vlada najveće interesovanje mladih za kupovinu seoskih kuća, Krkobabić je rekao da ima zainteresovanih za sve delove Srbije, ali da ipak prednjači Vojvodina.

Najviše zbog dobre infrastrukture u vojvođanskim selima, ali i rešenih imovinsko pravnih odnosa, što se za ostale krajeve Srbije ne bi moglo reći.

Među onima koji su dobili novac za kuće, 20 odsto su mladi, 50 procenata njih već ima zaposlenje, a prema njegovim rečima, radi se o najrazličitijim zanimanjima, od prosvetnih radnika, IT nomada pa sve do mladih poljoprivrednika.

On je najavio da je plan da se posle rešavanja stambenih pitanja, pređe na pomoć mladima zainteresovanim za pokretanje sopstvenog posla.

– Želimo da im izađemo u susret i pomognemo im da nađu redovan i siguran izvor prihoda. Tu pre svega mislimo na pokretanje privrednih aktivnosti u širem smislu, ali i pokretanje uslužnih aktivnosti neophodnih za za žitelje određenih sela – naveo je Krkobabić.

Ministar je objasnio da se time želi postići da i sela dobiju usluge koje njenim stanovnicima nedostaju, pa će oni koji budu konkurisali za ovu vrstu pomoći morati da vode računa o potrebama lokalnih zajednica, kao i da dobiju njihovu potvrdu za to.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...