Kriza tokom 2022. nije uticala na rast srpskog IT tržišta

od strane | 08/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Kriza izazvana sukobom Rusije i Ukrajine nije imala uticaj na rast srpskog IT tržišta, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.

Tako je prethodne godine bilo objavljeno čak 23.000 oglasa za posao, što je za 27 odsto više nego 2021.

Prema podacima NBS-a primećuje se i rast izvoza informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) i usluga koje su iznosile čak 2,38 milijarde evra u prvih 11 meseci prošle godine, u odnosu na 2021. godinu, 1,71 milijarde.

Kako je navedeno u saopštenju, krajem godine je zabeležen pad od 17 procenata oglasa, u četvrtom kvartalu u odnosu na treći.

Taj podatak ukazao je na opreznost poslodavaca i uvod u očekivanu krizu zapošljavanja početkom 2023.

Istraživanja pokazuju da su godinama unazad na vrhu liste najtraženijih pozicija programeri koji poznaju Javascript, a osim njih traženi su poznavaoci programa kao što su Java, Python, C# i C++, kao i .NET i PHP.

Tokom 2022. poslodavci su najviše bili u potrazi za sledećim IT stručnjacima: frontend developer, IT help desk/support, system administrator/engineer, java developer i NET developer.

Prema podacima HelloWorld, najveća potraznja je za kandidatima koji imaju između dve i pet godina relevatnog iskustva, a najmanja za početnicima i pojedincima sa malo iskustva.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: