Kreiran GIS portal za informisanje o dostupnosti svih poštanskih usluga

od strane | 16/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Regulatorna agencija za elektronske kominikacije i poštanske usluge (RATEL) kreirala je GIS portal – geografsko informacioni sistem za informisanje korisnika o dostupnosti svih poštanskih usluga.

Iz RATEL-a kažu da novi portal predstavlja digitalni atlas poštanskih usluga i da je cilj da konkurencija bude što veća, kao i da građani dobiju kvalitetne usluge po prihvatljivoj ceni.

Tržište poštanskih usluga u Srbiji intezivno se razvija poslednjih deset godina, a pre svega ekspres usluge rastu prosečno godišnje više od 12 odsto, zahvaljujući razvoju elektronske trgovine.

Direktor Sektora za poštanske usluge RATEL Ljubomir Ostojić naveo je da postoje 54 registrovana poštanska operatora, odnosno kurirske službe kojima je ta agencija izdala dozvolu za obavljanje poštanskih usluga. On je istakao i da je građanima važno da znaju gde mogu da obave te usluge.

– U tu svrhu RATEL je uveo geografsko informacioni sistem u svoje poslovanje koji je dostupan i građanima na sajtu RATEL-a preko GIS portala koji u stvari predstavlja digitalni atlas poštanskih usluga – kazao je Ostojić.

On je objasnio da se na GIS portalu, na mapi Srbije, mogu videti poslovnice poštanskih operatora u kojima se vrši prijem poštanskih pošiljaka i isporuka na više od 1.850 lokacija.

Rekao je i da građani na portalu mogu da vide mrežu pošta, ali i poslovnice privatnih kurirskih službi koje intezivno šire svoju mrežu.

Govoreći o paketomatima – automatizovanim uređajima preko kojih građani mogu samostalno da preuzmu pošiljke bez posredstva radnika, Ostojić navodi da ih trenutno ima 175 i da su uglavnom dostupni 24 časa svakog dana u nedelji.

– To može biti dosta pogodnija opcija za mnoge građane koji često nisu kod kuće kada dostavljač dođe na adresu. Građani mogu na jednostavan način unosom svoje adrese videti koje su im poslovnice ili paketomati u blizini – naveo je Ostojić.

On je dodao da preko ovog portala može da se vidi teritorija na kojoj poštanski operatori pružaju poštanske usluge, te da li manji poštanski operatori pružaju usluge samo na teritoriji jednog grada i u tom slučaju prenos pošiljaka može biti u roku od samo par sati.

Objasnio je da postoje poštanski operatori koji pružaju ekspres uslugu prenosa pošiljaka istog dana između većih gradova, pa GIZ portal omogućava precizan uvid u to da li je na toj teritoriji moguće preneti pošiljku u navedenom roku.

Podsetio je da se one najčešće šalju tako da budu uručene narednog dana ili tačno određenog dana u nedelji. Dostava se vrši u većem delu Srbije, ali u pojednim mestima, zbog otežane dostave u ruralnim područjima i planinskim predelima operateri ne vrše dostavu svakodnevno, već određenim danima u nedelji.

– Naši građani mogu jednostavno proveriti za određeno mesto kojim danima se vrši dostava ako šalju ekspres pošiljku – zaključio je Ostojić istakavši da GIS portal pomaže i poštanskim operatorima da unaprede kvalitet dostupnosti, te da je korisnicima na sajtu RATEL-a dostupan i portal cena gde se mogu uporediti cene ekspres usluga poštanskih operatora.

On je ujedno najavio da će u toku ovog meseca biti objavljeni i rezultati benčmark kvaliteta prenosa ekspres pošiljaka u kojima će se uporediti kvalitet najvećih pet poštanskih operatora po više kriterijuma.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: