Konferencija „Pametna poljoprivreda“ namenjena mladima održana u Novom Sadu

od strane | 04/02/2023 | Selo, Srbija

(Foto: Skupština Grada Novog Sada)

  Naučno-tehnološki park Novi Sad (NTPNS) u saradnji sa Srpskim udruženjem mladih poljoprivrednika SUMP organizovalo je drugu konferenciju pod nazivom „Pametna poljoprivreda“, gde su mladi poljoprivrednici imali priliku da se upoznaju sa inovacijama u toj grani privrede.

– Razvojem softverskih rešenja, tehnika i metoda, stekli su se uslovi da savremene informacione tehnologije pronađu svoje mesto u agro sektoru. Implementacija novih tehnologija i informacionih sistema u poljoprivredi jeste budućnost i ključ za otvaranje velikih mogućnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ekonomično poslovanje proizvođača – istakao je direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad Nebojša Drakulić.

On je poručio učesnicima konferencije da je NTPNS na svojoj redizajniranoj internet stranici objavio Otvoreni javni javni poziv za tehnološko-razvojne i startap kompanije za članstvo u NTPNS i da se očekuje veliki odziv potencijalnih članica upravo i iz ovih sektora.

Aktivno učešće u  prvom debatnom delu konferencije su imali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Gradsko veće za privredu, Privredna komora Vojvodine, koji su vodili konstruktivnu diskusiju na temu inovacija u poljoprivredi.

Posle debatnog dela liderske kompanije iz oblasti agrara kao što su Biosens institut, Džon Dir, Agrotek, Bajer, DDOR, Livona, Agrodron i drugi, prezentovale su inovacije i novitete iz svog delokruga.

Pored Biosensa, koji je ujedno i članica NTPNS, učstvovale su i članice startap-kompanije Cooperation menager i Terra controling koja je predstavila upotrebu algoritma mašinskog učenja u obradi velike količine geoprostornih podataka, kao što su satelitski snimci, UAV snimci, ES sonda, georadar, nadmorske visine i drugo, kako bi se napravila optimalna površina za uzrokovanje.

Na konferenciji i kroz teme panel diskusije o inovacijama u poljoprivredi objedinjena su naša dva najveća regionalna i lokalna potencijala, a tu su agrar i informacione tehnologije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...