Kisić u poseti sedmočlanoj porodici iz Zemuna: Ovo je najveće bogatstvo Srbije

od strane | 25/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  U periodu od 2015. do 2022. godine, u Srbiji se beleži rast broja zaposlenih majki i majki sa akademskim obrazovanjem, koje su rodile treće i četvrto dete, izjavila je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić tokom posete sedmočlanoj porodici Grbić u Zemunu.

Ona je sa članovima porodice Tanje Grbić razgovarala kako višečlana porodica funkcioniše i šta je to što država može da preduzme da bi njihovoj i drugim takvim porodicama kvalitet života bio još bolji.

Ministarka Kisić je istakla da su porodice, a posebno višečlane, najveće bogatstvo naše zemlje i cilj nam je da ovakvih porodica bude što više u Srbiji.

Ona je, takođe, dodala da Grbići treba da onima koji bi želeli da imaju velike porodice budu primer da istraju u tom cilju, jer su deca budućnost ove zemlje.

– Bila je velika privilegija upoznati Tanju i njenu decu, koja su izuzetna, talentovana i veoma uspešni đaci, a pre svega su srećni i nasmejani. Ova porodica odiše toplinom, ljubavlju i slogom i time pokazuju da je porodica najsigurnije mesto za svakog čoveka – rekla je ministarka.

Kisićeva je istakla da je osnovni cilj Srbije da nam se rađaju deca i da nas ima što više, kao i da osnažimo porodicu i budemo podrška roditeljima.

Ona je podsetila da je Srbija jedina zemlja u okruženju koja je u prethodnom periodu imala rast broja novorođene dece.

– Prošle godine u Srbiji rođeno je 188 beba više u odnosu na 2021. godinu, a samo u januaru ove godine rođeno je 550 dece više u odnosu na isti mesec prošle godine. Možemo se nadati da će se taj pozitivan trend, možda i nešto veći, nastaviti i u februaru – kazala je ministarka za TV Prva.

Dodala je da finansijska podrška države budućim roditeljima nikad nije bila veća.

– Za rođenje prvog deteta se dobija 345.000 dinara, a 2012. taj iznos je bio 30.000. Za rođenje drugog i trećeg deteta imamo prvi put i jednokratnu finansijsku podršku, uz roditeljski dodatak koji ide svakog meseca. Konkretno, po rođenju trećeg deteta dobija se više od 1,8 miliona dinara, a za četvrto dete 2,7 miliona dinara u 120 jednakih mesečnih rata – navela je Kisićeva.

Izvor: Tanjug/TV Prva

Preporučene vesti: