Kisić: Nikad veća finansijska podrška države roditeljstvu i porodici

od strane | 08/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je, na početku poslednjeg dana Kopaonik biznis foruma, da nikada nije bila veća finansijska podrška države roditeljstvu i porodici i da se već vide pozitivni rezultati, s obzirom da se sve veći broj žena u radnom odnosu i sa visokim akademskim obrazovanjem odlučuje, ne samo za zasnivanje porodice, već i da rađaju treće i četvrto dete.

– Donet je niz mera i nikada nisu bile jače finsijske mere koje pokazuju koliko država želi da stane iza porodice i roditelja – rekla je Kisićeva i čestitala svim pripadnicama lepšeg pola Dan žena.

Ona je istakla da žena koja rodi prvo dete ima finansijsku podršku od 345.000 dinara, dok je, na primer, 2012. ta podrška iznosila svega 30.000 dinara.

Kako je rekla, na tržištu rada se takođe vide pozitivni trendovi kada je reč o zapošljavanju žena i zaposlenosti žena u reproduktivnom periodu, s obzirom da je od početka godine oko 15.000 žena zasnovalo radni odnos.

– To su izuzetno pozitivni pokazatelji koji nas raduju. U poređenju sa 2015.godinom, 38 odsto više žena sa visokoškolskim obrazovanjem se odlučuje da rodi treće ili četvrto dete, a oko 36 procenata su u radnom odnosu. To je jasan pokazatelj ekonomskog osnaživanja i stabilnosti zemlje i većeg osećaja socijalne i zdravstvene sigurnosti – kazala je ministarka.

Ona je istakla da se vide i pozitivne migracije, što je uslovilo da ima više žena koje su u reproduktivnom periodu.

– Nadamo se da će taj trend biti nastavljen i imamo i pozitivne pokazatelje i u toku prošlog meseca u odnosu na isti mesec prošle godine, i u toku januara i februara i da će takav trend da se nastavi – navela je ona.

Kisićeva je čestitala Savezu ekonomista Srbije uspešno organizovanje 30. jubilanog Kopaonik biznis foruma, koji se održava sa ciljem da srpska ekonomija bude na još višem nivou i odgovori izazovima u ovim u nezivesnim vremenima.

Kada je reč o Danu žena, rekla je da razume kada pripadnice lepšeg pola imaju običaj da kažu da neće da se osećaju kao žene samo jedan dan, ali da ipak treba da ga veličaju, jer je tada naznačeno kolika je uloga žene i da ona predstavlja stub svake porodice i države.

– Mogli smo da čujemo na forumu sa kakvom energijom ide napred naša država, da živimo u tehnološkom svetu inovacija i veštačke inteligencije koja se sve više razvija, ali bez obzira na sve ove izazove, ipak treba da se setimo da je osnova svega porodica. Svi koji odrasli u zdravim i srećnim porodicama mislimo da se ona podrazumeva, ali to nije tako. Porodica svojom ljubavlju gradi naš put i energiju i ne samo što je osnovna ćelija društva, već je i pokretača svega – naglasila je ministarka.

Poručila je da bez obzira sa kolikom snagom kao društvo krenuli napred u razvoju, ako nas ne bude više i ne budu se deca rađala, neće imati ko to da koristi.

– Kada je u pitanju Ministarstvo za brigu o porodici, vizija predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, pokrenulo je čitav niz različitih mera koje pokazuju koliko država želi da stane iza porodice i roditelja – istakla je Kisićeva.

Podsetila je i na meru podrške za subvencionisanu kupovinu prvog stana za mame i istakla da tu tek očekuje dobre rezultate u narednom periodu.

– Doneta je i nova uredba i nadamo se da će sada olakšan postupak još više povećati uspešnost ove mere – dodala je ona.

Ministarka je napomenula da je ministarstvo uradilo i značajan korak ka izmeni Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, sa idejom da podrži preduzetnice, a pre svega se odnosi na izmenu onih delova zakona koji omogućavaju da i muževi žena preduzetnica odnosno očevi beba mogu da koriste porodiljsko odsustvo nakon trećeg meseca rođenja deteta.

Podsetila je da ministarstvo sarađuje sa Privrednom komorom Srbije sa ciljem promovisanja svih aktivnosti koje imaju za cilj usklađivanje roditeljstva i rada, kako bi se omogućilo uspešnim ženama da mogu da se ostvare i kao roditelji ili da imaju više dece, a da ne zapostave karijeru.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: