Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti rudarstva

od strane | 15/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorom Kanade u Srbiji Džajlsom Normanom, koji je istakao da je ta država otvorena za unapređenje saradnje sa Srbijom, kako u oblasti rudarstva, tako i u oblasti obnovljivih izvora energije.

Đedovićeva je poručila da je osim primarnog cilja – obezbeđenja sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, prioritet Ministarstva i borba protiv klimatskih promena, i naglasila da je za to od ključne važnosti povećanje udela obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji.

– Intenzivno radimo na pripremi trogodišnjeg plana aukcija koji treba da podstakne izgradnju novih kapaciteta na vetar i solar, pri čemu prve aukcije za vetroelektrane očekujemo već u prvom kvartalu sledeće godine – naglasila je ona.

Prema njenim rečima, interesovanje je izuzetno veliko, što iziskuje i veliki oprez kako prebrza integracija velike količine energije iz obnovljivih izvora ne bi ugrozila kapacitet i sigurnost elektroenergetskog sistema.

Ministarka je ukazala na to da „Elektroprivreda Srbije”, uz podršku resornog ministarstva, planira velike projekte vetro i solarnih elektrana.

Ambasador Norman je podsetio na to da kanadske kompanije imaju veoma dugu i uspešnu istoriju poslovanja u Srbiji, pre svega u sektoru rudarstva.

– Polazeći od važnosti kritičnih mineralnih sirovina, Kanada je usvojila Strategiju mineralnih sirovina sa ciljem da postanemo globalni dobavljač ključnih mineralnih sirovina i čistih tehnologija zasnovanih na njima, kroz održivo rudarstvo i uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine – rekao je ambasador.

Srpska ministarka je istakla da je Srbija zainteresovana za saradnju sa Kanadom u smislu razmene iskustva u vezi sa eksploatacijom mineralnih sirovina, kao i rekultivacije i zaštite životne sredine sa aspekta rudarskih aktivnosti.

Ambasador Norman je preneo poziv ministarki za učešće na najvećoj svetskoj rudarskoj konvenciji PDAC, koja okuplja oko 30.000 učesnika iz više od 130 zemalja, među kojima i 2.500 investitora.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...