Kako da reaguje učenik/ca kada je svedok digitalnog nasilja?

od strane | 24/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Digitalno nasilje sveprisutno je u školama, vrtićima i ostalim obrazovnim ustanovama. Vodič “Digitalno nasilje – prevencija i reagovanje” ima za cilj da podigne svest o tome koliko je važno stati na put ovom obliku nasilja, kao i da pruži adekvatne savete koji bi pomogli, kako žrtvama, tako i svedocima nasilja da pravovremeno reaguju.

Kako se navodi u ovom vodiču, ključno je pokazati odgovornost i solidarnost kada se susretnemo sa ovim društvenim problemom.

– Svedoci imaju ključnu ulogu u sprečavanju i zaustavljanju digitalnog nasilja. Zato, nemojte pasivno da primate informacije, već učinite sve što možete – istaknuto je u ovom dokumentu.

Savetuje se i da se ne podleže pritisku vršnjaka, kroz prosleđivanje ružnih poruka, raspirivanje loših osećanja i neumesnu šalu čija je svrha ismevati nekoga.

Ukoliko to radite, po pravilniku, postajete saučesnik/ca u nasilju.

Predlaže se da podržite osobu koja trpi nasilje i da preduzmete adekvatne tehničke mere zaštite ukoliko ste digitalno veštiji od osobe koja je doživela nasilje.

Takođe, prema vodiču, treba da prijavite nasilje ili da se obratite za pomoć odraslima i nadležnim institucijama.

– U vašem okruženju postoje odrasle osobe u koje imate poverenje i one mogu da vam pomognu da preduzmete najefikasnije korake – navedeno je u pravilniku.

Svi koji se susreću sa digitalnim nasiljem treba da upute svoje drugove i drugarice da posete “Onlajn servis za podršku deci i mladima koji su iskusili digitalno nasilje”.

Izvor: Čuvam te

tagovi: internet | nasilje | skola

Preporučene vesti: