Jubilarna “Oplenačka berba“ od 6. do 8. oktobra u Topoli

od strane | 02/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Ovogodišnja 60. „Oplenačka berba“ biće održana od 6. do 8. oktobra, najavili su organizatori ove manifestacije u narodu poznate i kao Vašar u Topoli.

„Oplenačka berba“ će se odvijati u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca, a celom Topolom protezaće se etno štandovi prepuni grožđa i vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata.

Ovogodišnji program obuhvatiće kulturno-umetničke nastupe, izložbu pasa u selu Žabare, izbložbu grožđa, voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda Srednje škole „Kralj Petar I“, kao i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva.

Podseća se da održavanje vašara (panađura) u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića, a od 1962. u Topoli se svakog drugog vikenda oktobra održava privredno-turistička manifestacija „Oplenačka berba“.

Istovremeno sa ovom svetkovinom traje i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, a sve u čast vina i grožđa.

Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola i Turistička organizacija „Oplenac“ iz Topole.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...