Izmenama zakona do lakšeg zapošljavanja stranaca

od strane | 22/02/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Freepik)

  Izmene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca treba da omoguće lakše i fleksibilnije zapošljavanje stranaca, kao i da omoguće digitalizaciju tog procesa, rečeno je na javnoj raspravi o nacrtima ovih rešenja u Privrednoj komori Srbije (PKS).

– Cilj izmena i dopuna zakona je da se olakša ulazak, boravak i rad stranaca u Srbiji. Izmene su usmerene i na to da Srbija bude konkurent na međunarodnom tržištu rada, posebo jer postoji nedostatak radne snage u mnogim zanimanjima, posebno kada je reče o niskokvalifikovanim radnicima – istakao je Nenad Paunović iz Kabineta predsednice Vlade Srbije.

Proces izmena i dopuna započet je 2019.godine, a predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Zorica Vulić ukazala je na to da Zakon o strancima i Zakon o zaopšljavanju stranaca treba da se harmonizuju, jer su povezani.

– Na taj način biće olakšan način zapošljavanja i boravka stranaca u Srbiji, a predloženo je da rok u kome bi ndležne institucije dale odgovor bude 15 dana od dana dostavljanja dokumentacije – izjavila je Vulić.

Takođe, jedna od izmena biće skraćen period boravka za dobijanje stalnog boravka u zemlji, a sve aplikacije mogu da se podnesu elektronskim putem.

– Uvodi se jedinstven postupak, jedinstvena dozvola za rad, kompletan postupak je digitalizovan – istakla je Sanja Gavrilović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je dodala da mora da se štiti i domaće tržište rada, te da će Nacionalna služba za zapošljavanje i dalje da sprovodi test tržišta rada.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: