Ivica Dačić svečano otvorio Mesec Frankofonije u Srbiji

od strane | 02/03/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Na svečanom otvaranju Meseca Frankofonije u Palati “Srbija“ u Beogradu, prvi potpredsednik vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je da je Frankofonija za Srbiju stvar izbora, a duboka posvećenost njenim principima inspiracija da joj se nađe visoko mesto u svim segmentima srpskog društva.

Dačić je podsetio je da je Palata “Srbija“ svečano otvorena povodom održavanja prve Konferencije šefova država i vlada nesvrstanih zemalja koji je bio jedan od foruma za negovanje prijateljskih veza sa frankofonim državama Azije i Afrike, i pre njihovog formalnog priključenja bogatoj porodici Frankofonije.

– Srbija se pridružila toj porodici najpre kao posmatrač 2006. godine, a zatim i kao pridruženi član 2018. Danas, nakon skoro 17 godina uspešne saradnje, Srbija želi da se dodatno uključi u aktivnosti Frankofonije i svojim punopravnim članstvom doprinese promociji i jačanju osnovnih vrednosti i postulata ove organizacije – poručio je Dačić.

On je izrazio uverenje da će Srbija unapređenjem svog statusa i sticanjem punopravnog članstva dati aktivni doprinos daljoj konsolidaciji Frankofonije uz punu podršku sprovođenju započetih reformski procesa, a u cilju dalje modernizacije i jačanja značaja i spremnosti da bude deo rešenja i odgovora na mnogobrojne krize s kojima se suočava frankofoni svet.

– Upravo zato će Srbija nastaviti da radi na intenziviranju obrazovanih, naučnih, kulturnih i ukupnih veza sa zemlјama Frankofonije, kao i na jačanju mirolјubivog, interkulturnog dijaloga i razmene“, rekao je Dačić i naglasio da Srbija visoko ceni posvećenost Frankofonije promovisanju jednakosti na svim nivoima, postizanju cilјeva održivog razvoja, kao i pozive na mirno rešavanje svih kriza i sukoba u frankofonom svetu, a u skladu sa principima Povelјe UN.

Ambasador Francuske Pjer Košar odao je priznanje vlastima u Srbiji, jer su doprinele da se Frankofonija ovako dobro održala. On je pozdravio zvanice na svečanom otvaranju Meseca Frakofonije i ukazao na značaj ovogodišnjeg 66. Beogradskog sajma na kojem će ove godine Francuska biti domaćin.

Prema rečima francuskog diplomate, Srbija sjajno predstavlja svoju posvećenost Frankofoniji, jer je samo ove godine planirano više od 50 događaja širom zemlje.

Za to su, kako je istakao, posebno zaslužna kulturna udruženja i obrazovne ustanove koje kroz svoje aktivnosti značajno doprinose negovanju francuskog jezika i vrednosti Frakofonije u Srbiji, među kojima su kulturna i jezička raznovrsnost, mir, demokratija, ljudska prava, podrška obrazovanju i dugoročnom razvoju društva.

– Srbija je 2006. integrisana u Međunarodnu organizaciju Frakofonije i postala pridruženi član na samitu u Jerevanu 2008. Francuska pozdravlja ambiciju Srbije da postane punopravna članica Frankofonije, što je ministar spoljnih poslova Srbije gospodin Ivica Dačić i rekao na poslednjem samitu održanom u Tunisu na ostrvu Đerba – rekao je ambasador Košar.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: