Inicijativa da Stalaćka klisura i Mojsinjske planine budu zaštićeno područje

od strane | 06/03/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: WWF Adria)

  Skupština opštine Ćićevac pokrenula je proceduru za proglašenje Stalaćke klisure i Mojsinjskih planina za zaštićeno područje, zbog njihovih izuzetnih prirodnih, kulturnih i društvenih odlika, saopštila je organizacija WWF Adria (World Wide Fund for Nature).

Kako se navodi, zaštićena područja ključna su za očuvanje biodiverziteta, ali i lokalni razvoj, očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa.

Prostor Mojsinjskih planina ima specifičnu geološku građu i kao takav je jedan od najstarijih prostora na području Srbije koji obiluje kulturnim nasleđem iz antičkog, rimskog, vizantijskog i srednjevekovnog perioda, dok Stalaćka klisura koja je dugačka 24 kilometra i duboka 300 metara predstavlja jedinstven geološki predeo.

Ova odluka dolazi kao reakcija na peticiju 1.800 građana opštine Ćićevac i organizacija Polekol i WWF Adria. Utemeljena je na “Studiji zaštite Predela izuzetnih odlika Mojsinjske planine i Stalaćke klisure Južne Morave“, koju je izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije još 2013.

Strahinja Macić iz Organizacije za političku ekologiju Polekol istakao je zbog čega su ove mere značajne sa aspekta zaštite prirode.

– Pokretanje procedure za zaštitu je ogroman i značajan korak na putu očuvanja prirodnih i kulturnih bogatstava ovog područja. Iako se na ovu odluku čekalo skoro čitavu deceniju, na nju gledamo kao na snažan impuls ubrzavanju zaštite, kako bi se izgubljeno vreme nadoknadilo, a priroda zaštitila – rekao je Macić.

U saopštenju se navodi da je zaštita Stalaćke klisure i Mojsinjskih planina prilika za održivi razvoj opštine Ćićevac, jer će omogućiti i rast važnih grana zelene ekonomije, kao što je održivi turizam.

Aleksandra Ugarković iz WWF Adrije naglašava na koji način treba da se ophodimo prema prirodi i planeti, kao i šta je misija ove organizacije.

– Ova inicijativa ide u susret globalnim ciljevima da se zaustavi i preokrene gubitak prirode do 2030. godine, a Srbija daje svoj doprinos u naporima da najmanje 30 odsto naše planete bude zaštićeno područje. Naša je misija život u skladu s prirodom, jer ćemo samo tako obezbediti kvalitetan život našem potomstvu, ali i svim drugim živim bićima – navela je Ugarkovićeva.

Podsećamo, stručnjaci i udruženja građana iz 11 zemalja nedavno su pokrenuli inicijativu za proširenje Emerald ekološke mreže. Južna Morava predstavlja ekološki koridor od međunarodnog značaja i kao takva našla se na listi 29 reka Srbije prioritetnih za uključivanje u ovu mrežu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...