Industrijska proizvodnja u januaru veća 4,1 odsto u odnosu na isti mesec 2022.

od strane | 07/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru ove godine veća je 4,1 odsto u odnosu na prošlogodišnji januar, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Posmatrano po sektorima, u januaru 2023. u odnosu na isti mesec prošle godine, proizvodnja u rudarstvu porasla je 16,3 procenta.

U oblasti snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom, proizvodnja je veća 12,5 odsto, a u prerađivačkoj industriji 0,2 procenta.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama, u januaru ove naspram januara prethodne godine, pokazuju da je proizvodnja energije veća 11,8 odsto, kapitalnih proizvoda 10,1 i netrajnih proizvoda za široku potrošnju 4,9 procenata.

Proizvodnja u grupi trajnih proizvoda za široku potrošnju, ove godine je u odnosu na januar 2022. manja 1,7 odsto, a intermedijarnih proizvoda, osim energije, za šest procenta.

Obim industrijske proizvodnje u januaru ove poredeći sa istim mesecom prošle godine, porastao je u 16 oblasti uz učešće od 68 odsto u strukturi industrijske proizvodnje.

Izvor: RZS

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...