Industrijska proizvodnja u januaru veća 4,1 odsto u odnosu na isti mesec 2022.

od strane | 07/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru ove godine veća je 4,1 odsto u odnosu na prošlogodišnji januar, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Posmatrano po sektorima, u januaru 2023. u odnosu na isti mesec prošle godine, proizvodnja u rudarstvu porasla je 16,3 procenta.

U oblasti snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom, proizvodnja je veća 12,5 odsto, a u prerađivačkoj industriji 0,2 procenta.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama, u januaru ove naspram januara prethodne godine, pokazuju da je proizvodnja energije veća 11,8 odsto, kapitalnih proizvoda 10,1 i netrajnih proizvoda za široku potrošnju 4,9 procenata.

Proizvodnja u grupi trajnih proizvoda za široku potrošnju, ove godine je u odnosu na januar 2022. manja 1,7 odsto, a intermedijarnih proizvoda, osim energije, za šest procenta.

Obim industrijske proizvodnje u januaru ove poredeći sa istim mesecom prošle godine, porastao je u 16 oblasti uz učešće od 68 odsto u strukturi industrijske proizvodnje.

Izvor: RZS

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...