Gojković: Srbija podržala novu inicijativu iz Davosa

od strane | 17/01/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Printskrin)

  Potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da Srbija sledi principe „Baukultur Alijansa iz Davosa 2023“, koji se zasnivaju na održivosti i kvalitetu života, kao i povezivanju kulture i privrede.

Gojković je naglasila da Srbija nastavlja da bude pouzdan partner nove alijanse, čije ciljeve poštuje još od 2018. godine.

– Shvatanje značaja kulture u svim segmentima savremenog društva je globalno sve prisutnije. Ipak, povezivanje sektora kulture i privrede, vlada i nevladinog sektora je još uvek daleko od perspektive celovitog posmatranja kulture. Zato je i doprinos današnjeg foruma ovom pitanju od neprocenjive važnosti – istakla je Gojkovićeva.

Dalje, ona je navela da održivost predstavlja prioritet Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i da pomenuta alijansa na inovativan način pristupa ovom pitanju.

– Reč je o ogromnom resursu koji je svuda oko nas, a koji smo tek počeli da koristimo. Mogućnosti koje se otvaraju prepoznajemo u pogledu kulturnog razvoja i stvaranja dodate vrednosti – ljudske i finansijske – rekla je ministarka Gojković.

Na Konferenciji ministara kulture ona je ukazala na prioritetne programe, kao što su „Gradovi u fokusu“, „Dvorci i vile Srbije“, a upravo u takvim projektima prepoznaje se značaj Baukulture.

– Cilj koji želimo da dostignemo je povezivanje emotivne i estetske vrednosti kulturnog nasleđa i stvaralaštva sa svetom proizvodnje i finansija – naznačila je Gojkovićeva i dodala da je važna razmena iskustva.

U deklaraciji je istaknuto da su evropski ministri kulture u Davosu pokrenuli Alijansu, koja ujedinjuje aktere Baukulture iz javnog i privatnog sektora i civilnog društva.

Baukultura je snažna politička inicijativa opšteg dobra i podrazumeva zajedničku odgovornost vlada i organizacija privatnog sektora. Ukazano je i da je neophodno podići svest o kulturnim, socijalnim, ekonomskim, ekološkim i tehničkim pitanjima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: