Gojković: Srbija podržala novu inicijativu iz Davosa

od strane | 17/01/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Printskrin)

  Potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da Srbija sledi principe „Baukultur Alijansa iz Davosa 2023“, koji se zasnivaju na održivosti i kvalitetu života, kao i povezivanju kulture i privrede.

Gojković je naglasila da Srbija nastavlja da bude pouzdan partner nove alijanse, čije ciljeve poštuje još od 2018. godine.

– Shvatanje značaja kulture u svim segmentima savremenog društva je globalno sve prisutnije. Ipak, povezivanje sektora kulture i privrede, vlada i nevladinog sektora je još uvek daleko od perspektive celovitog posmatranja kulture. Zato je i doprinos današnjeg foruma ovom pitanju od neprocenjive važnosti – istakla je Gojkovićeva.

Dalje, ona je navela da održivost predstavlja prioritet Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i da pomenuta alijansa na inovativan način pristupa ovom pitanju.

– Reč je o ogromnom resursu koji je svuda oko nas, a koji smo tek počeli da koristimo. Mogućnosti koje se otvaraju prepoznajemo u pogledu kulturnog razvoja i stvaranja dodate vrednosti – ljudske i finansijske – rekla je ministarka Gojković.

Na Konferenciji ministara kulture ona je ukazala na prioritetne programe, kao što su „Gradovi u fokusu“, „Dvorci i vile Srbije“, a upravo u takvim projektima prepoznaje se značaj Baukulture.

– Cilj koji želimo da dostignemo je povezivanje emotivne i estetske vrednosti kulturnog nasleđa i stvaralaštva sa svetom proizvodnje i finansija – naznačila je Gojkovićeva i dodala da je važna razmena iskustva.

U deklaraciji je istaknuto da su evropski ministri kulture u Davosu pokrenuli Alijansu, koja ujedinjuje aktere Baukulture iz javnog i privatnog sektora i civilnog društva.

Baukultura je snažna politička inicijativa opšteg dobra i podrazumeva zajedničku odgovornost vlada i organizacija privatnog sektora. Ukazano je i da je neophodno podići svest o kulturnim, socijalnim, ekonomskim, ekološkim i tehničkim pitanjima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...