„Gitar art festival“ od 10. do 14. maja u Beogradu

od strane | 30/01/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Freepik)

  Gitar art festival (GAF) biće održan od 10. do 14. maja pod sloganom „Creation“, sa deset koncerata na više lokacija u Beogradu.

Portugalac Antonio Zambušo i Brazilac Jamandu Kosta zajedničkim koncertom u MTS dvorani otvoriće 24. GAF izdanje, dok će Roling stons tribjut bend svirati drugog dana festivala u Kolarčevoj zadužbini.

Kako je najavljeno, koncerti klasične muzike u okviru GAF biće održani na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U saopštenju se navodi da će prvi koncert 12. maja održati eminentni gitarista Pablo Garibej iz Meksika, dok će u okviru drugog koncerta nastupiti italijanska gitariskinja Karlota Dali koja pažnju širom sveta privlači svojim strastvenim i dubokim interpretacijama.

Veliko finale koncertne večeri rezervisano je za „Autorsko veče Maje Le Ru“, kada će nastupiti gitaristi iz Švajcarske Džon Smit i Vojin Kocić.

Kako navodi GAF, drugo veče klasike počinje koncertom dva najveća mlada gitarska talenta Srbije – Vuka Vukajlovića i Uroša Jaćevića.

Svako izdanje GAF ima koncertnu premijeru dela, pisanih specijalno za beogradski festival, a gitarski kompozitor Leo Brauer komponovao je delo za šest gitara koje će biti izvedeno u Narodnom pozorištu pretposlednjeg dana festivala.

Ovaj muzički festival biće svečano zatvoren 14. maja u Kolarcu sa dva vorld etno koncerta – turskog gitariste Dženka Erdogana i kavaliste Teodosija Spasova, koji nastupa sa grčkim The Crossover trijom, u kome su svirači kanuna Alkis Zopoglu, uda Marin Liod Mohamed i klavirista Janis Kirimkiridis.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...