Formiran Savet za saradnju sa EU u industriji elektromobila

od strane | 11/01/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Pixabay)

  Vlada Srbije formirala je Savet za stratešku saradnju Srbije i EU u razvoju lanca vrednosti industrije električnih vozila u našoj zemlji. Premijerka Ana Brnabić biće predsednica Saveta.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović biće njena zamenica dok je za članove imenovano devet ministara, kao i Ivica Kojić i Danilo Cicmil iz kabineta Aleksandra Vučića.

U Odluci se navodi da su zadaci tog tela, pored razmatranja najsloženijih pitanja u oblasti strateške saradnje, i davanje predloga neophodnih za značajno i sistemsko podizanje obima izvoza i unapređenje učešća u izvozu proizvoda lanca vrednosti industrije električnih vozila.

Zadaci su i privlačenja direktnih stranih investicija sa ciljem razvoja lanca vrednosti električnih vozila, pružanja podrške domaćim inicijativama radi uključivanja u lanac vrednosti te industrije, kao i preduzimanje mera radi unapređenja izvozne konkurentnosti proizvoda.

Na istom spisku su i pružanja podrške u razvoju i primeni inovacija u oblasti proizvodnje električnih vozila i povećavanje stope bruto domaćeg proizvoda (BDP) u tom sektoru privrede.

Izvor: Tanjug

tagovi: elektromobil | eu | savet

Preporučene vesti: