Film “Što se bore misli moje“ srpski kandidat za Oskara

od strane | 02/10/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Freepik)

  Film „Što se more misli moje“ reditelja Milorada Milinkovića je srpski kandidat za nagradu „Oskar“, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

– Selekciona komisiјa za odabir srpskog kandidata za nagradu Oskar Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke, je većinom glasova donela odluku da јe srpski kandidat za nagradu Oskar za ovu godinu Što se bore misli moјe – navodi se u saopštenju.

„Što se bore misli moje“ je istorijski i politički triler, rađen po scenariju Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića, koji govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića (1823-1868), kao i događajima koji su neposredno prethodili.

Kneza Mihaila tumači Dragan Mićanović, dok ostale uloge istorijskih ličnosti igraju Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović i drugi.

Film je snimljen u produkciji Telekom Srbija i kuće Bombona.

FCS je bio na osnovu Uputstva o izboru srpskog kandidata za nagradu „Oskar“ Američke akademije uputio poziv domaćim producentima da do 4. septembra godine priјave igrani, dokumentarni, animirani film.

Kandidatura se podnosila za 96. dodelu „Oskara“, koja je najavljena za 10. mart 2024. godine, u kategoriјi za naјbolji međunarodni film (International Feature Film Award) za ovu godinu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...