Film kanadskog reditelja srpskog porekla otvara 5. festival DOK

od strane | 17/01/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Vimeo printskrin)

  Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u MTS dvorani.

Festival će 2. februara u 19.30 časova otvoriti filmsko ostvarenje „Moj drug Tomi“ (My friend Tommy), mladog kanadskog reditelja srpskog porekla Nema Stankovića. Ovo je duhovit, generacijski film o seksualnom sazrevanju nevinog četrdesetogodišnjeg muškarca.

Radnja filma prikazuje istinitu priču o muškarcu Tomiju Liju (Tommy Lee) koji živi sa veoma strogim i religioznim roditeljima iz Koreje. Tomi nikada nije kuvao, bio na ljubavnom sastanku, poljubio devojku, ne poseduje račun u banci. Kada njegov najbolji prijatelj Nem odluči da Tomija odvede na epsko putovanje otkriva se čitav svet napetosti, strahova i trauma iz prošlosti.

Kanadski reditelj Nem Stanković povodom prikazivanja filma u Beogradu rekao je da mu mnogo znači što će „Moj drug Tomi“ biti premijerno prikazan baš ovde, jer on potiče iz Srbije.

– Premijera u Beogradu mi najviše znači zbog podrške koju smo dobijali od srpske zajednice i medija. Beograd je moj rodni grad i veoma sam uzbuđen što moj prvi film dolazi u moje rodno mesto i moju zemlju. Biće mi čast da iskustvo snimanja ovog filma od svih mesta u Evropi prvo podelim u Srbiji. Svaka kultura je drugačija, i svi vide nešto drugačije i interesantno u našem filmu, pa jedva čekamo da vidimo šta će to biti u Srbiji. Vrlo smo zahvalni DOK Festivalu za ovu priliku – istakao je reditelj.

Reditelj Stanković zaključio je podatkom da u svetu postoji stotinu miliona odraslih devica, te da je ovo upravo priča o jednom od njih.

Pomenuti film biće prikazan u okviru takmičarske selekcije Enter Dok. U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Izvor: N1

Preporučene vesti: