EU ulaže u očuvanje kulturnog nasleđa i tradicije u malim sredinama

od strane | 08/10/2023 | Društvo, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Seosko zvono u selu Smedovac kod Negotina kao i zvonik biće rekonstruisani i posle više od dve decenije ponovo stavljeni u funkciju obaveštavanja meštana o važnim događajima zahvaljujući sredstvima Evropske unije iz projekta „EU za turizam i kulturno nasleđe, saopštila je misija Evropske unije (EU) u Srbiji.

Projekat vredan 38.000 evra predviđa rekonstrukciju zvonika kao i restauraciju zvona iz 1872. godine, koje je dar kneza Milana Obrenovića meštanima. Smedovac je jedno je od poznatih vinskih sela Negotinske krajine, koje čuva tradiciju vinarstva, vinogradarstva i autentične srpske narodne arhitekture.

– Zvono je u svoje vreme služilo za obaveštavanje građana. Različiti tonaliteti su bili za sahrane, za pomene umrlima, u ratna vremena da se nešto sprema – izjavio je Dragan Nikolić, meštanin Smedovca.

Kako se ističe u saopštenju, izvođenjem ovog projekta na malom ali bitnom objektu za očuvanje kulturnog nasleđa istočne Srbije, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja sprovodi ovaj projekat EU, pokazuje brigu i razumevanje za očuvanje ne samo kapitalnih spomenika kulture za očuvanje spomenika i tradicije u malim sredinama.

Radovi na zvoniku su započeti, a zvono se nalazi u Beogradu na stručnoj reparaciji.

– Evropska unija ulaže mnogo u zaštitu kulturnog nasleđa u Srbiji. Ne samo u monumentalne objekte, već i u ovakve male spomenike, važne za lokalne zajednice. Ovaj projekat radimo u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i sve što se obnavlja je autentično, iz 19. Veka – naveo je Aleksander Bec, vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Nakon reparacije i dok čeka povratak u Smedovac, zvono će biti izloženo u Narodnom muzeju u Beogradu.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija, sufinansira Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Želimir Žilnik dobitnik nagrade Beogradski pobednik 52. FEST-a

(Foto: CEBEF/Stefan Đaković)  Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Želimir Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i...

Više...

Završen sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima

(Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima poljoprivrednika a na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade...

Više...