EU izdvaja 2,9 miliona evra za male biznise u Srbiji

od strane | 15/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Pixabay)

  Ukupno 124 preduzetnika i preduzetnica, mikro i malih preduzeća iz Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije će uz bespovratna sredstva Evropske unije u visini od više od 2,9 miliona evra, nabaviti novu opremu i uvesti dodatne usluge.

Cilj ove investicije je da unapređena proizvodnja i tržišni potencijal doprinesu povećanju zaposlenosti, navodi se u saopštenju programa EU PRO Plus.

– Bespovratna sredstva EU namenjena malim preduzećima koja su relativno nova na tržištu pomoći će im da budu efikasnija i produktivnija i da se spreme za evropsko tržište. A što je još važnije, da zaposle nove ljude i što pre doprinesu ukupnom ekonomskom razvoju svojih sredina i čitave države – rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, navodeći da će preduzeća nakon prve godine korišćenja sredstava zaposliti 270 ljudi i izvesti robu i usluge za dva miliona evra više nego do sada.

Podrška EU biće usmerena na mlada mikro i mala preduzeća do pet godina starosti koja su u drugom investicionom ciklusu.

Skoro dva miliona evra opredeljeno je za 77 proizvodnih preduzeća koja se uglavnom bave proizvodnjom hrane, nameštaja, odeće kao i preradom drveta.

Preostala podrška od 936.492 evra biće iskorišćena za nabavku opreme za ukupno 47 preduzeća koja se bave pružanjem usluga, kao što su informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, usluge zdravstvene zaštite, održavanje i popravke.

Očekuje se da će ta preduzeća, koja će finansijski učestvovati u nabavci opreme sa 880.228 evra, tokom trajanja projekta sprovesti i društveno odgovorne aktivnosti i tako podržati svoje lokalne zajednice, kroz pomoć ranjivim grupama, deci, sportskim klubovima ili doprineti zaštiti životne sredine.

Tokom trajanja javnog poziva je pristiglo 610 aplikacija, a nakon evaluacije i terenskih poseta preduzećima, za finansiranje je odobreno ukupno 124 projekata.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti: