“Er Srbija” prošle godine ostvarila profit od 21 milion evra

od strane | 17/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Airserbia)

  Srpska nacionalna avio-kompanija saopštila je preliminarni finansijski rezultat za prošlu godinu da je po prvi put od izbijanja pandemije imala pozitivan neto i operativni rezultat, ostvarivši profit od 21 miliona evra, bez ijednog evra državnih subvencija.

Dobri rezultati ostvareni su zahvaljujući efikasnom poslovanju i sprovedenim merama poslovanja tokom pandemije koronavirusa, velikom povećanju mreže destinacija i rastu obima saobraćaja od oko 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i opštem rastu tražnje.

Generalni direktor “Er Srbije” Jirži Marek naglašava koliko je zadovoljan dosadašnjim rezultatima kompanije i najavljuje i u nastavku poslovanja podjednako ambiciozne planove.

– Izuzetno me raduje dobar finansijski rezultat u prošloj godini koji se već sada vidi, zato što je to pravi pokazatelj sposobnosti kompanije da brzo reaguje i prepozna prilike za oporavak i rast. Taj rezultat dolazi posle dve izuzetno teške godine ne samo za našu kompaniju, već i za celokupan putnički avio-saobraćaj na globalnom nivou – objašnjava Marek.

Dalje je istakao da „Er Srbija” u narednim danima namerava da objavi operativne rezultate poslovanja za prošlu godinu, ali da već sada može da se kaže da se srpska nacionalna avio-kompanija tokom prošle godine po broju putnika približila na svega dva odsto od rekordne pretpandemijske 2019. To je ujedno i jedan od najboljih rezultata za taj parametar u Evropi.

Od nekadašnjeg “Jat ervejza” koji je bio doveden na rub održivosti, nastala je “Er Srbija” sa kompletno obnovljenom flotom, proširenom mrežom destinacija, uspostavljenim novim efikasnim procesima i savremenim sistemima.

U oktobru 2013. prvim letom novog aviona erbas A319 Novak Đoković obeležio je novi početak kompanije “Er Srbija”.

Stoga od 2019. počinje period rasta, koji je privremeno prekinut pandemijom koronavirusa, da bi se kompanija tokom 2022. vratila na rekordne rezultate i otvorila prostor za nastavak perioda rasta u predstojećim godinama.

Izvor: Er Srbija

Preporučene vesti: