EPS oborio dnevni rekord u prodaji električne energije na slobodnom tržištu

od strane | 06/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Unsplash)

  Elektroprivreda Srbije (EPS) dostigla je dnevni rekord u prodaji električne energije na slobodnom tržištu od 4,06 miliona evra.

Ukupna prodata količina ove vrste energije u četvrtak 2. marta iznosila je 26,67 gigavat-časova i plasirana je na berze u Srbiji i regionu.

Iz ovog javnog preduzeća saopštili su da je kada rezimiramo tri dana marta prodaja struje na slobodnom tržištu viša za 8,8 miliona evra.

Kada je izvoz u pitanju, EPS je u plusu za više od 21 miliona evra.

Srbija je ovih dana najveći neto izvoznik električne energije u regionu jugoistočne Evrope, a takođe je struje izvezena i u februaru.

Kako se navodi u saopštenju, rekordi su zabeleženi i u hidrosektoru.

Hidroelektrana Zvornik ostvarila je istog dana novi apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije od 2.923 megavat-časova.

Najboljim dnevnim rezultatom u 68 godina dugoj istoriji ove drinske hidroelektrane za pet megavat-časova je nadmašen prethodni rekord postignut 23. decembra prošle godine.

Jedna od najstarijih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije nastavila je da obara rekorde u proizvodnji zahvaljujući obnovljenim agregatima i opremi, ističe se u saopštenju.

Izvor: EPS

Preporučene vesti: