Elektroprivreda reagovala na izveštaj Državne revizorske institucije: TENT B ne utiče na kvalitet reke Save

od strane | 03/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da rad „Termoelektrane Nikola Tesla B“ (TENT) ne utiče na kvalitet reke Save, kao i da je ta reka uzvodno i nizvodno od termoelektrane u dobrom ekološkom statusu.

Iz EPS-a tvrde i da on nije najveći generator otpadnih industrijskih voda u Srbiji.

Reagujući na izveštaj Državne revizorske institucije (DRI), EPS navodi da se kvalitet površinskih i podzemnih voda u okolini TENTA- B prati redovno još od 1983.

Navode da se to čini u okviru Programa kontrole površinskih i otpadnih voda ogranka TENT, a da praćenje rade ovlašćene institucije i interne službe.

EPS ističe da se kontrola kvaliteta otpadnih voda u TENT B i njihov uticaj na vodoprijemnike i podzemne vode rade četiri puta godišnje, a da se povratna rashladna voda analizira jednom mesečno.

Dodaju da sva ispitivanja obavljaju pravna lica koja su ovlašćena od nadležnog ministarstva i oni samostalno uzorkuju otpadnu vodu na ispustu, odnose uzorak u laboratoriju radi ispitivanja zakonom propisanih parametara, nakon čega izdaju izveštaj.

– Sve analize ukazuju da rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save i da je kvalitet reke uzvodno i nizvodno od termoelektrane u dobrom ekološkom statusu – saopštila je Elektoprivreda.

Oni tvrde da je DRI izostavio da saopšti da se njihov zaključak odnosi na jedini slučaj da tri puta nije obavljeno ispitivanje otpadnih voda i to zbog teškoća sa postupkom javne nabavke koja je raspisana u zakonskom roku.

– Elektroprivreda Srbije nije najveći generator industrijskih otpadnih voda u Republici Srbiji i javnost treba da zna da su to pre svega rashladne otpadne vode koje se koriste u zatvorenom cevnom sistemu bez upotrebe bilo kakvih hemikalija, odnosno ne spadaju u hemijsko-tehnološke otpadne vode – navode iz EPS-a.

Oni poručuju da je to potvrđeno i u „Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu zatečenog stanja na lokaciji „Termoelektrana Nikola Tesla B“ od septembra 2022. koju je uradio „Energoprojekt Entel“.

– U toj studiji se navodi da analiza ispitivanih parametara u uzorcima Save pre i posle uliva otpadnih voda ne ukazuje na značajan uticaj otpadnih voda na kvalitet reke Save i da ispitivani vodotok reke Save pripada dobrom ekološkom statusu, odnosno 2. klasi – ističu iz EPS-a.

Dodaju da otpadne vode u fizičko-hemijskim i mikrobiološkim parametrima TENT B ne utiču na prirodni recipijent, odnosno reku Savu.

EPS navodi da svake godine u januaru dostavlja izveštaje o ispitivanju otpadnih voda Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine, Javnom vodoprivrednom preduzeću Srbija Vode, i Direkciji za vode Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...