Elektroprivreda reagovala na izveštaj Državne revizorske institucije: TENT B ne utiče na kvalitet reke Save

od strane | 03/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da rad „Termoelektrane Nikola Tesla B“ (TENT) ne utiče na kvalitet reke Save, kao i da je ta reka uzvodno i nizvodno od termoelektrane u dobrom ekološkom statusu.

Iz EPS-a tvrde i da on nije najveći generator otpadnih industrijskih voda u Srbiji.

Reagujući na izveštaj Državne revizorske institucije (DRI), EPS navodi da se kvalitet površinskih i podzemnih voda u okolini TENTA- B prati redovno još od 1983.

Navode da se to čini u okviru Programa kontrole površinskih i otpadnih voda ogranka TENT, a da praćenje rade ovlašćene institucije i interne službe.

EPS ističe da se kontrola kvaliteta otpadnih voda u TENT B i njihov uticaj na vodoprijemnike i podzemne vode rade četiri puta godišnje, a da se povratna rashladna voda analizira jednom mesečno.

Dodaju da sva ispitivanja obavljaju pravna lica koja su ovlašćena od nadležnog ministarstva i oni samostalno uzorkuju otpadnu vodu na ispustu, odnose uzorak u laboratoriju radi ispitivanja zakonom propisanih parametara, nakon čega izdaju izveštaj.

– Sve analize ukazuju da rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save i da je kvalitet reke uzvodno i nizvodno od termoelektrane u dobrom ekološkom statusu – saopštila je Elektoprivreda.

Oni tvrde da je DRI izostavio da saopšti da se njihov zaključak odnosi na jedini slučaj da tri puta nije obavljeno ispitivanje otpadnih voda i to zbog teškoća sa postupkom javne nabavke koja je raspisana u zakonskom roku.

– Elektroprivreda Srbije nije najveći generator industrijskih otpadnih voda u Republici Srbiji i javnost treba da zna da su to pre svega rashladne otpadne vode koje se koriste u zatvorenom cevnom sistemu bez upotrebe bilo kakvih hemikalija, odnosno ne spadaju u hemijsko-tehnološke otpadne vode – navode iz EPS-a.

Oni poručuju da je to potvrđeno i u „Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu zatečenog stanja na lokaciji „Termoelektrana Nikola Tesla B“ od septembra 2022. koju je uradio „Energoprojekt Entel“.

– U toj studiji se navodi da analiza ispitivanih parametara u uzorcima Save pre i posle uliva otpadnih voda ne ukazuje na značajan uticaj otpadnih voda na kvalitet reke Save i da ispitivani vodotok reke Save pripada dobrom ekološkom statusu, odnosno 2. klasi – ističu iz EPS-a.

Dodaju da otpadne vode u fizičko-hemijskim i mikrobiološkim parametrima TENT B ne utiču na prirodni recipijent, odnosno reku Savu.

EPS navodi da svake godine u januaru dostavlja izveštaje o ispitivanju otpadnih voda Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine, Javnom vodoprivrednom preduzeću Srbija Vode, i Direkciji za vode Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...