U Svilajncu otvoren carinski referat za brže i lakše procedure

od strane | 23/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Uprava carina)

  U opštini Svilajnac zvanično je otvoren carinski referat, koji će privrednicima omogućiti brže, efikasnije i ekonomičnije poslovanje, saopštila je Uprava carina.

Nakon stvorenih svih preduslova kao što su izgradnja i infrastrukturno opremanje industrijskih zona i otvaranje Slobodne zone Svilajnac, proces se zaokružuje otvaranjem carinskog referata koji predstavlja „krunu decenijskog rada“ na unapređenju privrednog ambijenta.

Carinski referat Svilajnac biće na usluzi svakog radnog dana od 9 do 17 časova.

Direktor Uprave carina Republike Srbije Branko Radujko izjavio je tim povodom da se potreba za novim carinskim referatom pojavljuje usled privrednog rasta u Svilajncu i u Pomoravskom okrugu, a da je jedan od ključnih zadataka u radu carinskih službenika podrška privredi u spoljnotrgovinskom poslovanju, kroz brže, jednostavnije i transparentnije carinske procedure.

– Zahvaljujući snažnom i uverljivom zalaganju ljudi koji vode Svilajnac, od danas će izvoznici i uvoznici iz Svilajnca i okoline znatno lakše i brže poslovati. Carinski službenici radiće ovde vredno i savesno, pružaće brzu i pravno izvesnu administrativnu podršku. Od privrednika očekujemo, a u to i ne sumnjamo, da posluju zakonito i da njihov posao i prihodi stalno rastu, za dobrobit njihovih zaposlenih, Svilajnca, Pomoravskog okruga i cele naše Srbije i naše sve snažnije ekonomije – naglasio je Radujko.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović istakao je da opština Svilajnac godinama beleži rast suficita spoljnotrgovinske razmene.

– Pre deceniju, privreda Svilajnca praktično nije postojala. Nije bilo industrijskih zona, nije bilo fabrika, a opština Svilajnac beležila je deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Za 10 godina utrostručen je obim uvoza-izvoza. Za 11 meseci 2022. ostvarili smo rekordan obim spoljnotrgovinske razmene od više od 153 miliona dolara, sa suficitom od 14 miliona dolara i imamo 53 izvoznika. Svi ovi podaci su podstrek i nekim budućim ili potencijalnim investitorima da u opštini Svilajnac imaju dobrog partnera i svu logističku i tehničku podršku. Takođe, carinski referat služiće i građanima, jer opština Svilajnac ima veliki broj stanovnika na privremenom radu u inostranstvu, koji će od sad moći da svoju robu carine u Svilajncu – izjavio je Milanović.

Kompanija „Vossloh Schwabe“ sa oko 500 radnika jedan je od najvećih izvoznika sa teritorije opštine Svilajnac. Generalni menadžer ove kompanije Miljan Spasić rekao je da su do sada imali odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom.

– Za nas privrednike je carinski referat od izuzetne važnosti, jer nam skraćuje vreme administracije i olakšava poslovanje. Carina nam je sada na pet minuta, što mnogo olakšava ceo proces – izjavio je Spasić.

Još jedna kompanija čija je kompletna proizvodnja namenjena izvozu je Regent, čiji predstavnik Darko Hinić naglašava izuzetnu saradnju sa opštinom Svilajnac.

– Imali smo veliku podršku lokalne samouprave od samog početka našeg poslovanja, zaključno sa otvaranjem carinskog referata, na čemu bih zahvalio i Upravi carina Republike Srbije – izjavio je Hinić.

Izvor: Tanjug

tagovi: carina | svilajnac

Preporučene vesti: