Raste interes švedskih kompanija za ulaganje u srpski energetski sektor

od strane | 01/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Srbiji Anikom Ben David.

Srpska ministarka joj je prenela da je u toku finalizacija rada na Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu koji će definisati scenarije na osnovu kojih će se utvrditi novi ciljevi u obnovljivim izvorima energije, energetske efikasnosti i emisije sa efektom staklene baše.

Đedovićeva je podsetila i da je završena javna rasprava o izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koje treba da omoguće prve aukcije za vetroelektrane.

– U realizaciji našeg cilja, smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva, prirodni gas vidimo kao tranzicioni energent. Zbog toga je izuzetno važan završetak radova na interkonekciji sa Bugarskom i nastavak ulaganja u unutrašnju gasnu infrastrukturu. Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, namera je da kroz trogodišnji plan aukcija dobijemo preko 400 novih megavata iz solarnih i vetroelektrana – navela je ministarka.

Ambasadorka Ben David je naglasila da je energetika postala bezbednosno pitanje i da se Švedska, kao i Srbija, suočava sa izazovima kada je u pitanju diversifikacija.

Ukazala je i na rastući interes švedskih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije.

– Zelena agenda je prioritet švedskog predsedavanja Evropskom unijom, a Švedska kao lider u zelenoj tranziciji može doprineti ubrzanju procesa dekarbonizacije u Srbiji. Takođe, kao zemlja sa višedecenijskim iskustvom upravljanja kritičnim mineralnim sirovinama, otvoreni smo za saradnju u ovoj oblasti – rekla je Ben David.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: