Predstavljen koncept strategije Poslovnog saveta za dijasporu PKS u periodu 2023-2027

od strane | 28/09/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Beta printskrin)

  Koncept strategije Poslovnog saveta za dijasporu Privredne komore Srbije (PKS) za period od 2023. do 2027. godine, koji je predstavljen u PKS, projektno je orijentisan, što, kako je rečeno, znači da se konkretnim aktivnostima žele ostvariti postavljeni ciljevi.

Rukovodilac centra za podršku investicija i dijaspore PKS Đorđe Andrić istakao je da bi prva tematska oblast rada bila podrška izvozu gde bi se tražile strane firme koje su zainteresovane za uvoz proizvoda iz Srbije.

Prema njegovim rečima, drugi segment se odnosi na podršku grupi 10 globalnih preduzetničkih projekata dijaspore, čime bi se povezale visoke tehnologije koje dijaspora može da donese sa naučno-tehnološkim parkovima u Srbiji.

– Želeli bismo da dalje razvijemo poslovni atlas Srbije i dijaspore, kao onlajn plartformu gde mogu da se iznose projekti. Što se tiče oblasti za investiranje tu smo detektovali oblasti turizma i cirkularne ekonomije kao nešto što će u narednom periodu biti glavne teme u našoj ekonomiji, kao i obnovljivi izvori energije, a sledeća oblast je podrška preduzetnicama iz dijaspore, gde imamo dobro iskustvo – rekao je on.

Dodao je da se jedan segment rada odnosi i na podršku donatora pre svega u smislu organizovanja konferencija u inostanstvu.

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević istakao je da dijaspora raspolaže velikim i finansijskim i ljudskim kapitalom i da je važno da se uspešni privrednici u Srbiji povežu sa onima iz dijaspore i njihovim poslovnim partnerima.

– Važno je da povežemo i lokalne samouprave i da one budu u prilici da na investicionim konferencijama van Srbije predstave svoje potencijle i zainteresuju potencijalne investitore da ulažu u Srbiju. Nije u redu da ljude iz dijaspore gledamo samo kao humanitarce, već bi od njih trebalo da napravimo velike investitore – rekao je on.

Istakao je da će će ministarstvo koje vodi rado biti partner Privrednoj komori Srbije u realizaciji aktivnosti predviđenih strategijom Poslovnog saveta za dijasporu.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović je naveo da je neophodna svest o tome da je uloga dijaspore izuzetno važna i za ekonomsko osnaživanje zemlje.

– Vremena su se promenila, tehnologija takođe, a i sastav i struktura dijaspore su sada drugačiji, jer je među našim ljudima u inostranstvu sve više uspešnih menadžera i naučnika koji mogu da doprinesu tehnološkom razvoju Srbije i pomognu da se poveća naš izvoz – rekao je on.

Naznačio je da će se promeniti rad Poslovnog saveta za dijasporu PKS time što će se osim forumskog rada ubuduće raditi i po grupama, a nova strategija imaće jasno utvrđene prioritete.

– Radićemo po grupama, na razvoju novih tehnologija, podršci investicijama, na razvoju turizma – istakao je Vesović i dodao da će se na sledećem forumu krajem godine sumirati šta je na realizaciji strategije urađeno za prethodna tri meseca.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: