Podsticaj od 1,4 milijarde dinara za razvojne projekte devet gradova i opština

od strane | 06/03/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je na osnovu predloga Komisije doneo odluku o izboru jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Ovčarsko-kablarske klisure, kao i na jugu i na zapadu Srbije, kojima će biti ukupno dodeljeno 1,4 milijardi dinara iz budžeta zbog sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata.

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za devet gradova i opština, u okviru dva velika programa – integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure i integralnog razvoja južne i zapadne Srbije, raspisan je 4. januara.

– Za sufinansiranje razvojnih projekata u Ovčarsko-kablarskoj klisuri dodeljeno je 235 miliona dinara. Grad Čačak dobija 71,16 miliona dinara za izgradnju vidikovca na Kablaru, 3,74 miliona za parterno uređenje jezgra Ovčar banje, 27,5 miliona za projekat kapije dobrodošlice na ulazu i izlazu iz zaštićenog područja Ovčarsko-kablarske klisure i 32,5 miliona dinara za stazu na desnoj obali jezera Međuvršje – rekao je ministar.

Dodao je da će opština Lučani za rekonstrukciju saobraćajnice sa odmaralištem i biciklističkom stazom, sa izgradnjom mosta, od države dobiti 100 miliona dinara.

Takođe, kazao je da je doneo odluku o dodeli sredstava za sedam opština na jugu i zapadu Srbije u ukupnoj vrednosti od 1,16 milijardi dinara.

– Opština Lebane dobiće 194 miliona za projekat izgradnje Centra za posetioce Caričin grad, Leskovac dobija 77 miliona dinara za izgradnju regionalnog inovacionog startap centra Leskovac – izjavio je Vesić.

Pored toga, naveo je da će opštini Bojnik za izgradnju amfiteatra na platou kod sportske hale, u cilju razvoja turističko-obrazovnog kapaciteta, država pomoći sa 36,4 miliona dinara, dok će Medveđi za rekonstrukciju i dogradnju Rimskog kupatila izdvojiti 151,3 miliona, a za Kulturni centar u Sijarinskoj banji 117,1 milion dinara.

Vesić je istakao da je njemu lično najdraži projekat, vredan 451,25 miliona dinara, za sufinansiranje izgradnje saobraćajnog prilaza ka srednjovekonoj tvrđavi „Maglič“ i za izgradnju replike srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajima.

Ministar je napomenuo da je već u toku rekonstrukcija srednjevekovne tvrđave „Maglič“ iz 13. veka.

– Grad Prokuplje za uređenje kolovoza i trotoara u okviru regulacije Ulice Milena Jovanovića dobiće od države 48,5 miliona dinara, a za rekonstrukcije Ulice Arsenija Čarnojevića 73,1 milion dinara. Država će sufinansirati i izgradnju Vizitorskog centra u Đavoljoj varoši, u Kuršumliji sa 16,2 miliona dinara i istakao je da su programi integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure i južne i zapadne Srbije, deo politike ravnomernog regionalnog zemlje, koja je ključna za dalji napredak Srbije – objasnio je on i zahvalio premijerki Ani Brnabić na podršci za realizaciju ovog programa.

On je rekao da je na čelu Radne grupe za program integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure bila pomoćnica ministra za međunarodne odnose i evropske integracije Tanja Popović, dok je Radnu grupu za program integralnog razvoja južne i zapadne Srbije vodio državni sekretar Dragan Stevanović.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: