Momirović: Srbija zabeležila dvocifreni rast tržišta elektronske trgovine

od strane | 27/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar trgovine Tomislav Momirović kaže da tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast i da je neophodno uložiti sve napore kako bi se ono dodatno unapredilo.

– Prethodne tri godine bilo je više promena u digitalnom eko sistemu nego u poslednje tri decenije – istakao je Momirović, primajući priznanje “Hot Spot eCommerce Awards“ na događaju u organizaciji „eCommerce asocijacije Srbije“.

Ministar navodi i podatak da je samo u prošloj godini identifikovano više od 48.000 nedozvoljenih oglasnih poruka, a dodaje i da je tržišna inspekcija, u saradnji sa nosiocima prava intelektualne svojine, naložila onlajn platformama uklanjanje oko 80.000 oglasnih poruka kojima se nudila krivotvorena roba.

Kada je reč o prošloj godini, inspekcija je u saradnji sa MUP i tužilaštvom oduzela više od 800.000 komada različitih proizvoda u cilјu suzbijanja sive ekonomije na internetu.

Ministarstvo trgovine će, kako je najavio, zajedno sa relevantnim institucijama, “eCommerce asocijacijom Srbije” i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom, raditi na suzbijanju sive ekonomije na Internetu, unapređenju pravnog okvira i tržišta zasnovanog na principima fer konkurencije.

Zbog toga, ova asocijacija sa svojim partnerima i ove godine organizuje prestižnu dodelu nagrada „Hot Spot eCommerce Awards“, kako bi odala priznanje uspešnim kompanijama iz oblasti e-trgovine koje su doprinele napretku elektronske trgovine u Srbiji i regionu.

Ministar trgovine smatra prioritetnim da se unapredi elektronska trgovina i da se istraje u borbi protiv nelegalne onlajn trgovine, a to će se postići kroz dodatno podizanje svesti i poverenja potrošača.

Ističe da će Srbija, uz pomoć najmodernijih softvera i praćenje trendova na tržištu EU, uspeti da suzbijem nelegalnu elektronsku trgovinu. Ukoliko budemo ispratili sve te promene, kako je dodao, proširićemo poslovanje naših kompanija i na evropsko tržište.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...