Momirović: Srbija zabeležila dvocifreni rast tržišta elektronske trgovine

od strane | 27/01/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Tanjug)

  Ministar trgovine Tomislav Momirović kaže da tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast i da je neophodno uložiti sve napore kako bi se ono dodatno unapredilo.

– Prethodne tri godine bilo je više promena u digitalnom eko sistemu nego u poslednje tri decenije – istakao je Momirović, primajući priznanje “Hot Spot eCommerce Awards“ na događaju u organizaciji „eCommerce asocijacije Srbije“.

Ministar navodi i podatak da je samo u prošloj godini identifikovano više od 48.000 nedozvoljenih oglasnih poruka, a dodaje i da je tržišna inspekcija, u saradnji sa nosiocima prava intelektualne svojine, naložila onlajn platformama uklanjanje oko 80.000 oglasnih poruka kojima se nudila krivotvorena roba.

Kada je reč o prošloj godini, inspekcija je u saradnji sa MUP i tužilaštvom oduzela više od 800.000 komada različitih proizvoda u cilјu suzbijanja sive ekonomije na internetu.

Ministarstvo trgovine će, kako je najavio, zajedno sa relevantnim institucijama, “eCommerce asocijacijom Srbije” i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom, raditi na suzbijanju sive ekonomije na Internetu, unapređenju pravnog okvira i tržišta zasnovanog na principima fer konkurencije.

Zbog toga, ova asocijacija sa svojim partnerima i ove godine organizuje prestižnu dodelu nagrada „Hot Spot eCommerce Awards“, kako bi odala priznanje uspešnim kompanijama iz oblasti e-trgovine koje su doprinele napretku elektronske trgovine u Srbiji i regionu.

Ministar trgovine smatra prioritetnim da se unapredi elektronska trgovina i da se istraje u borbi protiv nelegalne onlajn trgovine, a to će se postići kroz dodatno podizanje svesti i poverenja potrošača.

Ističe da će Srbija, uz pomoć najmodernijih softvera i praćenje trendova na tržištu EU, uspeti da suzbijem nelegalnu elektronsku trgovinu. Ukoliko budemo ispratili sve te promene, kako je dodao, proširićemo poslovanje naših kompanija i na evropsko tržište.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...