Istraživanje PKS: Srpske kompanije vide EU kao jedini pravac

od strane | 26/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freepik)

  Čelnici oko 80 odsto kompanija u Srbiji smatraju da bi bilo kakvo pogoršanje ekonomskih odnosa sa EU imalo negativan uticaj na njihovo poslovanje, navodi se u istraživanju Privredne komore Srbije.

Ova studija pokazuje da je ogroman broj kompanija u Srbiji vrlo jasan po pitanju budućih odnosa sa EU.

– Gotovo u jedan glas kažu da bi bilo kakvo pogoršanje odnosa Srbije i EU negativno uticalo na poslovanje, što bi dovelo do smanjenja novih investicija i broja zaposlenih – navode iz PKS.

U istraživanju je učestvovalo oko 1.000 kompanija i 80 odsto njih smatra da bi im poslovi sa EU bili otežani u slučaju bilo kakvog narušavanja načina poslovanja sa evropskim blokom, bilo da je reč o suspenziji Sporazuma o slobodnoj trgovini, daljem povećanju kamatnih stopa, smanjenju kreditnog rejtinga zemlje u slučaju političke i ekonomske nestabilnosti ili ukidanja bezviznog režima za građane Srbije.

Koliko je za kompanije u Srbiji tržište EU značajno, govori i podatak da je za 35 odsto firmi „EU značajno izvozno tržište“, dok 50 odsto firmi u Srbiji ima „značajan uvoz sa tržišta EU neophopdan za poslovanje“, navodi se u istraživanju PKS.

Kako se ističe, oko 370.000 građana Srbije radi u srpskim kompanijama koje sarađuju sa EU, a svakog meseca država od njihovih plata dobije blizu 17 milijardi dinara.

Statistički podaci pokazuju da, ukoliko bi se u slučaju pogoršanja ekonomskih odnosa sa EU broj zaposlenih u ovim firmama smanjio samo za 10 odsto, to bi budžet Srbije ostavilo bez 1,7 milijardi mesečno, koliko danas iznose plate za oko 16.000 učitelja i nastavnika ili za 14.000 medicinskog osoblja.

Pritom, ovde nije uračunat i pad prodaje robe na domaćem tržištu koji bi se dogodio u slučaju da samo 37.000 zaposlenih u kompanija koje izvoze u EU ostane bez posla.

Kako se navodi, neizvesnost u pogledu političke situacije u Evropi jedan je od najvećih rizika u poslovanju u ovoj godini. Pre godinu dana, ova bojazan nije postojala kod kompanija, a danas čak 15 odsto firmi situaciju u EU vidi kao ključan problem.

Glavni rizici poslovanja i dalje su smanjenje domaće tražnje (29 odsto) i cene energenata (20 odsto), kao i likvidnost (17 odsto).

Ukupan broj kompanija u Srbiji koje izvoze – njih 17.700 – zapošljavaju oko 675.000 radnika, kažu u PKS.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: