Đedović i Čadež: Regionalno energetsko povezivanje ključno za privredu

od strane | 22/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Privredna komora Srbije)

  Za privredu Srbije prioritet je regionalno energetsko povezivanje i ulaganje u nove infrastrukturne kapacitete, kako bi se obezbedila dugoročna energetska stabilnost industrije i ostvario neophodan preduslov energetske tranzicije na obnovljive izvore energije u zemlji i regionu, ustanovljeno je na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža i ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović.

Kao neophodan preduslov pune energetske tranzicije i obezbeđivanja daljeg rasta domaće privrede, važno je obezbediti nove alternativne pravce gasifikacije i proizvodnje električne energije u Srbiji, kroz saradnju sa regionom i članicama inicijative „Otvoreni Balkan“.

Predsednik PKS ukazao je zbog čega je značajno raditi na uvođenju novih gasovoda.

– Izgradnja novih magistralnih gasovoda je od izuzetnog značaja, posebno za kompanije koje proizvode strateški bitne proizvode, poput proizvođača etanola, cementa, i drugih proizvoda. Važno je ispitati prioritete u vezi sa alternativnim pravcima gasifikacije Srbije, poput povezivanja na LNG terminalom na Krku, izgradnjom nedostajućeg dela gasovoda Slavonski Brod-Bačko Novo Selo, kao i gasno povezivanje sa Rumunijom – naveo je Čadež.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima obezbeđivanja podsticaja za nabavku opreme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi.

Predsednik PKS naglasio je koliko je neophodno preći na obnovljive izvore energije (OIE), poput solarne i geotermalne kao značajnog potencijala za proizvodnju struje i toplotne energije.

– Važno je omogućiti da privreda brže pređe na korišćenje obnovljivih izvora energije, poput solarne energije, jer je interesovanje među kompanijama i industrijskim parkovima izuzetno veliko – kaže Čadež.

Prema njegovim rečima, postoji značajan prostor u primeni korišćenja geotermalne energije, tako što bi se pre izgradnje velikih objekata ispitalo tlo ispod objekta i mogućnost korišćenja tog energetskog potencijala u sistemu grejanja i hlađenja.

Ministarka rudarstva i energetike istakla je da su ulaganja u energetsku infrastrukturu i nove energetske kapacitete neophodna, kako bi se osigurala energetska bezbednost i obezbedile rastuće potrebe privrede za energijom.

– Zajednički zadatak za PKS jeste da sluša potrebe privrede, kako bi se olakšalo poslovanje kompanija u ovim izazovnim vremenima – naglasila je Đedovićeva.

Izvor: Privredna komora Srbije

Preporučene vesti: