Bruto devizne rezerve NBS rekordnih 20,913 milijardi evra

od strane | 13/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freeepik)

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju januara iznosile su 20,913 milijardi evra, što je ujedno i najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način, tačnije od 2000. godine.

Prema podacima NBS, bruto devizne rezerve su u toku januara povećane za 1,49 milijardi evra. Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 182 odsto i 5,8 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve na kraju januara iznosile su 16,97 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodne godine bile su više za 1,54 milijardi evra. Ovo povećanje rezultat je, prvenstveno priliva po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti u ukupnom iznosu od 1,63 miiljardi evra emitovanih na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu.

Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica ročnosti pet i deset godina u ukupnom iznosu od 1,59 milijardi evra.

Kako je navedeno, neto prilivi ostvareni su i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 86,9 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u januaru dodatno je uticao i pozitivan efekat faktora na međunarodnom tržištu u neto iznosu od 39,9 miliona evra i u najvećoj meri je rezultat rasta cene zlata za oko 6,2 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,8 odsto.

Odlivi iz deviznih rezervi ostvareni su po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (ukupno 114 miliona evra), zatim po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka i po drugim osnovama (ukupno 94,2 miliona evra).

Po osnovu intervencija NBS ostvaren je neto odliv u iznosu od 15 miliona evra, a obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 711,8 miliona evra i bio je za 286,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru je vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 225 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Tamara Vučić i Peng Lijuan obišle Narodni muzej Srbije

(Foto: Tanjug/Jadranka Ilić)  Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić obišla je danas sa suprugom predsednika Kine profesorkom Peng Lijuan Narodni muzej Srbije gde je kineska gošća mogla da se upozna sa značajnim srpskim slikarskim delima, ali i rukotvorinama "Etno...

Više...