Bruto devizne rezerve NBS rekordnih 20,913 milijardi evra

od strane | 13/02/2023 | Ekonomija, Srbija

(Foto: Freeepik)

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju januara iznosile su 20,913 milijardi evra, što je ujedno i najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način, tačnije od 2000. godine.

Prema podacima NBS, bruto devizne rezerve su u toku januara povećane za 1,49 milijardi evra. Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 182 odsto i 5,8 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve na kraju januara iznosile su 16,97 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodne godine bile su više za 1,54 milijardi evra. Ovo povećanje rezultat je, prvenstveno priliva po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti u ukupnom iznosu od 1,63 miiljardi evra emitovanih na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu.

Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica ročnosti pet i deset godina u ukupnom iznosu od 1,59 milijardi evra.

Kako je navedeno, neto prilivi ostvareni su i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 86,9 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u januaru dodatno je uticao i pozitivan efekat faktora na međunarodnom tržištu u neto iznosu od 39,9 miliona evra i u najvećoj meri je rezultat rasta cene zlata za oko 6,2 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,8 odsto.

Odlivi iz deviznih rezervi ostvareni su po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (ukupno 114 miliona evra), zatim po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka i po drugim osnovama (ukupno 94,2 miliona evra).

Po osnovu intervencija NBS ostvaren je neto odliv u iznosu od 15 miliona evra, a obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 711,8 miliona evra i bio je za 286,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru je vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 225 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...