Egzit izglasan u top pet festivala na svetu

od strane | 27/01/2023 | Kultura, Srbija

(Foto: Freepik)

  Novosadski muzički festival Egzit (Exit) proglašen je za peti festival sveta, objavio je jedan od vodećih svetskih muzičkih medija DJ Mag.

Više od 100.000 ljudi iz celog sveta glasalo je za svoje omiljene festivale, a Egzit se našao ispred gigantskih događaja kao što su Glastonbury, Coachella, Burning Man, Lollapalooza, Sziget, Awakenings i mnogi drugi.

– Ovim priznanjem se još jednom potvrđuje globalni ugled Egzita, koji već više od dve decenije važi za jedan od najprestižnijih festivala na svetu. Posebno je značajna činjenica da je lista formirana isključivo glasovima publike širom planete – izjavio je osnivač i direktor Egzit festivala Dušan Kovačević.

Glasanje je trajalo od 5. do 26. oktobra 2022. godine, a prvo mesto osvojio je belgijski Tomorrowland. Za njim slede američki Ultra Music i EDC Las Vegas i britanski Creamfields North.

Veliki značaj ovog priznanja ogleda se u tome što dolazi od čitalaca uglednog DJ Mag-a, čije liste Top 100 festivala, Top 100 dižejeva i Top 100 klubova, predstavljaju industrijski standard u elektronskoj muzici.

Egzit već više od dve decenije neguje multižanrovski pristup muzici, a jedno od glavnih obeležja po kojima je poznat jeste famozna Dance Arena, koja važi za vodeću scenu elektronske muzike na svetu.

Veliki doprinos daju i No Sleep Novi Sad bina, koja je dobila i svoj višestruko nagrađivani festival, kao i niz manjih, koje već dve decenije promovišu elektronsku muziku.

Festival je do sada ugostio najuzbudljivija imena elektronske muzike u poslednjih 20 godina, a mnogi od njih se redovno nalaze na DJ Mag-ovoj listi najboljih DJ-eva.

Na DJ Mag-ovoj festivalskoj listi se, pored Egzita, našlo i nekoliko festivala iz regiona, kao što su Untold, Hideout, Sonus, Ultra Europe, dok je na 35. mestu domaći Lovefest.

Ovogodišnji rezultati glasanja objavljeni su posle trogodišnje pauze, a Egzit je na DJ Mag-ovoj listi bio i 2019.

Ovaj britanski magazin sa trodecenijskom tradicijom osnovan je kao mesečnik posvećen elektronskoj muzici i kao takav se distribuira u više zemalja sveta – SAD, Španija, Francuska, Italija, Kina i Holandija, a spomenute liste su njegov zaštitni znak.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

(Foto: Shutterstock.com)  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije (EDS) upisano je približno 3.000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 megavata (MW), saopštilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE). Kako se navodi, najveći broj prozjumera...

Više...

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

(Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ)  Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je...

Više...